U sklopu kiparske kolonije u Novigradu održana prezentacija uloge LAG-a od 2015. do 2020. godine

07:07h
0
Detalj s kolonije // Foto: www.novigrad-podravski.hr

U četvrtak, 2. listopada, u Lovačkom domu u Novigradu Podravskom održana je prezentacija na temu „Uloga LAG-a u razdoblju 2015. do 2020. godine” za sudionike i posjetitelje kiparske kolonije.


Prisutne je ispred domaćina pozdravio općinski načelnik Mladen Mađer te se posebno zahvalio kiparima iz Koprivnice, Ernestinova i Hlebina koji izrađuju skulpture od „Stare lipe”, stabla koje je u svibnju ove godine uslijed olujnog nevremena srušeno.

„Staru lipu”, 350 godina staro stablo, koje se nalazilo u parku „pod lipama” u naselju Novigrad Podravski, temeljem Zakona o zaštiti prirode, zbog izuzetne prirodne, estetske i povijesne vrijednosti, Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije 2002. godine je proglasila spomenikom prirode. Na ovaj način pokušava se očuvati uspomena na dugovječno stablo, koje je više od tri stoljeća raslo u Novigradu Podravskom i postalo dijelom povijesti naselja.

Naime, kipovi će nakon izrade adekvatnih nadstrešnica biti postavljeni u parku, na mjestu gdje je nekoć bilo stablo “Stare lipe”. Prezentaciji je prisustvovala i dipl.ing. Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije, koja je izrazila zadovoljstvo što općina na ovaj način želi sačuvati uspomenu na “Staru lipu”.

Ovakvu akciju prepoznala je i Lokalna akcijska grupa Podravina, te je tajnica Silvija Lukačin održala prezentaciju za sve prisutne na temu „Uloga LAG-a u razdoblju 2015. do 2020. godine”. Ovaj događaj financiran je sredstvima predpristupnog programa IPARD kroz mjeru LEADER.

čitam...