sastanak stožera

U školama u županiji su 33 pozitivna učenika, a 88 ih je u izolaciji. Ponovo će se testirati u Križevcima i Đurđevcu

Rast broja zaraženih u školama je posljedica druženja i nepridržavanja epidemioloških mjera, posebice na manifestacijama, rekla je Vadla.

15:35h
0
Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite
Koprivničko-križevačke županije na kojoj  je bilo riječi o epidemiološkoj situaciji na području županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio o broju zaraženih kazavši kako
je epidemiološko stanje na području, obzirom na ostatak Republike Hrvatske, relativno
zadovoljavajuće, uputivši apel za povećani oprez i poštivanje zdravstvenih mjera i preporuka.

– Brojke rastu i za očekivati je da će rasti i više, stoga je potrebno strogo se pridržavati
epidemioloških mjera kako bi situacija ostala zadovoljavajuća. Što se tiče stanja u školama, ovaj tjedan imamo 33 pozitivna učenika i njih 88 u samoizolaciji. Pozitivna su i tri nastavnika, a dvoje ih je u samoizolaciji.  Kod nenastavanog osoblja nema zaraženih niti osoba u samoizolaciji. Podsjećam da smo održali i sastanak s ravnateljima te ih zamolili da se osigura pridržavanje mjera te da se aktivnosti koje nisu vezane za škole svedu na minimum kako bi se umanjila mogućnost unošenja virusa u prostore škola-  kazao je načelnik Ljubić, s čim se složila i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Rekla je kako je rast broja zaraženih u školama posljedica druženja i nepridržavanja
epidemioloških mjera, posebice na manifestacijama.

– Obzirom na porast broja zaraženih te na veći broj testiranja koja se zasad provode na punktu u Koprivnici, članovi Stožera su raspravljali i o ponovnom uvođenju punktova za testiranje u Križevcima i  Đurđevcu, na kojima se u ljetnim mjesecima nije testiralo, jer nije bilo potrebe. Tijekom ovog tjedna analizirat će se dinamika i kretanje zaraze, područja s kojih najviše dolaze testirani i tendencija daljnjeg porasta broja testiranja, a nakon toga će se sukladno epidemiološkoj situaciji i potrebi ponovno formirati timovi te uvesti testiranja u Križevcima i Đurđevcu – kazala je Vadla.

Dodala je kako jedino pridržavanjem mjera i cijepljenjem epidemiju možemo držati pod kontrolom te dodala: „Nastavljamo s provedbom cijepljenja opće populacije u sklopu jesenske sheme te pozivamo građane da se odazovu i zaštite se. Ove subote smo od 8 do 11 sati u dvorani Srednje škole u Koprivnici, gdje su građanima na raspolaganju sve tri vrste cjepiva, 22. rujna smo od 14 do 16 sati u Domu zdravlja u Đurđevcu gdje cijepimo Pfizerom, 24. rujna u Križevcima od 14 do 16 sati u dvorani OŠ Ljudevita Modeca, gdje je isto Pfizer, i 25. rujna ponovno u koprivničkoj Srednjoj školi sa sve tri vrste cjepiva, od 8 do 11 sati.“

Građani se mogu cijepiti i kod svojih liječnika obiteljske medicine, a dosad je interes za
cijepljenje iskazalo 41.546 građana Koprivničko-križevačke županije, odnosno 47,8 posto
odrasle populacije.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić izvijestio je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu svojih djelatnosti, a trenutno imaju osam hospitaliziranih, od kojih dvoje na respiratoru.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana
Hanžeković i predstavnica županijskog Doma zdravlja Biserka Zlatar izvijestile su kako
njihove ustanove djeluju u skladu sa svim važećim protokolima te obavljaju poslove iz svojih djelokruga bez ikakvih poteškoća.

Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž i predstavnik Službe civilne zaštite Koprivnica Mirko Krajina zatim su informirali Stožer oko kontrole provođenja propisanih mjera.

Na kraju koordinacije, članovi Stožera pozvali su građane da odgovornim ponašanjem zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje cijele zajednice.