U studenom poboljšana sigurnost u prometu

15:35h
0
Smanjen broj kaznenih djela / Foto: Zoran Stupar

Na redovitoj konferenciji za medije u prostorijama Policijske uprave Koprivničko-križevačke, saznali smo kakvi su ovaj mjesec bili pokazatelji sigurnosti na području PU KC-KŽ, kao i rezultate akcije “Manje oružja, manje tragedija”.

Što se broja kaznenih djela tiče, njih je u studenom bilo čak 35% manje nego u studenom 2010., a 1% više u odnosu na prošli mjesec.  U prometu je zabilježeno smanjenje nesreća od 19% u odnosu na studeni 2010. te od 26% na prošli mjesec, koji je bio gotovo rekordan što se broja nesreća tiče. U tim nesrećama nastradale su 24 osobe, što je duplo manje nego prošli mjesec i studeni 2010 i najmanji broj stradalih osoba ove godine, unatoč Martinju. 

Broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira jednak je broju u studenom 2010., a za 10% veći nego prošli mjesec. Većina (64%) ih je počinjena pod utjecajem alkohola. Evidentirano je i 9 požara, što je za 22 požara manje nego u listopadu. 

Akcija “Manje oružja, manje tragedija” u studenom je rezultirala dragovoljnom predajom dvaju pušaka, pet ručnih bombi, četiri mine, 20 komada rasprskavajućeg streljiva i 245 komada streljiva za drugo oružje. Policija i dalje poziva građane koji nelegalno posjeduju oružje i eksplozivne naprave da ih tijekom akcije predaju. Upućuju na to da se oružje ne donosi u postaju već da građani nazovu 192, nakon čega će osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto, u civilu i autu bez policijskih oznaka.

Predstavljena je i tradicionalna akcija “Mir i dobro”, o kojoj više pročitajte ovdje.