-4.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KULTURNO-POVIJESNA BAŠTINA

U subotu počinju Podravski motivi, Labazan: U centru zbivanja bit će naši slikari naivne umjetnosti i priča o koprivi
U

Za ljubitelje craft piva, u petak od 18 do ponoći, odvijat će se Craf Beer Festival, kao zgodna nadopuna manifestaciji. 

Ne propustite

Najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom – Podravski motivi ove godine slave 27. obljetnicu održavanja. Ova tradicionalna koprivnička manifestacija, u malo izmijenjenom obliku, odvijat će se u gradskom parku i na Zrinskom trgu ovaj vikend, 3. i 4. srpnja.

- Oglas -

Posjetitelji će imati prilike uživati u izvrsnim sadržajima kulturno-povijesne baštine Podravine i Koprivnice.

Na današnjoj konferenciji za medije u Paviljonu u gradskom parku, program i planove su predstavili direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i predsjednik udruge Anno Domini Dragutin Jeđud.

– Kao i svake godine, u centru zbivanja bit će naši slikari naivne umjetnosti, njih 20-ak. Nije to brojka na koju smo bili naučeni prije pandemije. Većina slikara je u poznim godinama pa imaju bojazan pred nastupanjem pred većim brojem ljudi, no nadam se da će to biti dovoljna okosnica za kvalitetnu manifestaciju. Prošle smo godine imali jesensko izdanje Podravskih motiva, bilo je tada i starih zanata, folklora i svih ostalih elemenata – kazao je uvodno Labazan.

Renato Labazan // Foto: Marko Dedić
- Oglas -

Ove godine odlučeno je da će se održati dvije edicije Podravskih motiva: u ljetnom terminu, a priredit će se i u jesenskom, po uzoru na prošlu godinu.

– Publici, ali i samim izvođačima se taj novi štih jesenski štih zdopao: s delicijama i proizvodima jeseni. Ovaj vikend bit će posvećen koprivi. Kopriva veže Podravske motive, priču o koprivi je Turistička zajednica pokrenula prije 18 godina i oni su sjajna pozornica za njenu promociju. Ona u sebi ne nosi samo prirodni aspekt koprive, jer smo priču započeli zbog povijesnog, kulturnog i umjetničkog aspekta. I slikari naive su se uspješno uključili u tu priču, jer su počeli slikati  motive s koprivom. Tu su i majice koje smo izradili s motivom koprive – kazao je Renato Labazan.

Bit će tu, kao i svakih godina, nastupa folklornih skupina. Svi sadržaji će doprinijeti onom pravom štihu, naravno, i kulinarski dio će biti zastupljen.

– Podravka se uključila kao glavni sponzor. Bit će udruga i obrtnika koji nas slijede godinama. Oni će izlagati, prodavati i promovirati svoje proizvode. Bit će tu i drugih sadržaja, poput obljetnice Koprivka. U nedjelju posjetitelje očekuje firma Robin s Robin Family Dayom gdje će biti različitih sadržaja za mlađe i starije, tako da smo puno toga priredili. Bit će prisutni stari zanati, ali i izložbe u Galeriji i u Hlebinama – rekao je.

Ksenija Ostriž // Foto: Marko Dedić

Posjetitelji će, tako, moći uživati u radionicama starih zanata.

– Iz godine u godinu svjedoci smo izumiranja naših starih zanata, tradicionalnih obrta. Javljaju se sve veći problemi, mi praktički nemamo nasljednika majstora svojih vještina i  mislim da je zadnji čas da pokrenemo takve radionice kako bismo spriječili nestanak nekih starih obrta. S TZ Središnje Podravine u Legradu smo pokrenuli košaraštvo, a to želimo sad nastaviti na Podravskim motivima – kazao je.

Područje grada Koprivnice, ističe, je premalo da bi se razvijala kvalitetna turistička priča.

Sve općine koje okružuju grad bi trebale surađivati. Nadam se da će to u doglednoj budućnosti iznjedriti nekoliko dobrih projekata na obostrano zadovoljstvo – optimističan je Labazan.

Za ljubitelje craft piva, u petak od 18 do ponoći, odvijat će se Craft Beer Festival, kao zgodna nadopuna manifestaciji.

Dragutin JeđudFoto: Marko Dedić

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž osvrnula se na protekle tri godine od otvorenja Galerije naivne umjetnosti na Zrinskom trgu.

– Izložba naivne umjetnosti, koja se priređuje ovaj vikend, je izvrsna prilika da, možda, inspiriramo mlađe generacije da ne zaborave na tradicionalne slikarske tehnike, ali i na tradicionalne zanate – poručila je i pritom najavila Motive kao uvod u koprivničko Ljeto na Zrinskom te pozvala sve da posjete manifestaciju.

Na kraju je Dragutin Jeđud iz Udruge Anno Domini kazao kako s velikom radošću očekuju Podravske motive. Vjeruje da je publika gladna njihovih umijeća i tradicija koju stari zanati i obrti prikazuju na Podravskim motivima. A u fokusu starih zanata bit će radionica košaraštva, zatim lončar, brusač noževa, užar…

Foto: Marko Dedić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRESLATKA!

Osmijehom oborila s nogu sve oko sebe, energija iz nje jednostavno pršti! Pogledajte ovu ljepoticu

Kad ju čovjek ugleda dođe mu da se momentalno nasmiješi i kaže joj "Bok!", iako nam se nije ni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti