transocean 8

U subotu u galeriji koprivničkog Kampusa izložba Tina Dožića koji je na splavi za spašavanje putovao od Zagreba do Siska

Rad je nastao u vrijeme pandemije, ograničenog kretanja, u trenutku kad je svatko od nas osjetio što znači zabrana svakodnevnih banalnih radnji koje uzimamo zdravo za gotovo. Ovaj pothvat kao da je izašao iz dječjih maštanja o avanturi: tri prijatelja, splav i bijeg iz civilizacije, stoji u najavi izložbe.

15:02h
0
Transocean
Foto: Hrvoje Spudić

U subotu, 17. travnja, u 20 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba Tina Dožića Transocean 8. Riječ je o multimedijalnoj instalaciji, odnosno dokumentaciji duracijskog performansa izvedenog u srpnju 2020. godine, kada je autor zajedno s dva prijatelja-suradnika krenuo na 28-satno putovanje na splavi za spašavanje rijekom Savom od Zagreba do Siska.

Rad je nastao 2020. u koprodukciji Gradske galerije Striegl, u sklopu projekta Radical now (Radikalna sadašnjost) koji je pokušao ponuditi pogled na stanje Željezare Sisak, Naselja Caprag i Parka skulptura, neke od bitnih punktova grada Siska, a bez da zadire u već iskušane i iscrpljene narative.

Tako je nastala i digitalna platforma samog projekta čiji su idejni začetnici neformalni umjetnički i dizajnerski kolektiv M28. Jedan od članova jest i Tin Dožić koji se na platformi predstavio upravo ovim radom, Transocean 8, nazvanim prema gumenom splavu za spašavanje. Zasićen davanjem konkretnih odgovora, postavljanjem jasnih ciljeva i određivanjem što mora biti produkt samog procesa rada, Tin Dožić nudi jednu vrstu paralelne sadašnjosti, alternativne stvarnosti koja se (osjetilno) kreće između sna i jave, istine i fikcije.

Riječ je o putovanju kao performativnom umjetničkom činu koji otvara prostor novim narativima i daje mogućnost kretanja u vrijeme nekretanja, gotovo kao u snu. Rad, koji je pomalo nalik eksperimentu i počiva na procesu/otvorenom konceptu, prilagođava se izložbenom prostoru AK galerije i video dokumentacijom daje samo naznake tog iskustva privremenog bijega u prirodu.

– Rad je nastao u vrijeme pandemije, ograničenog kretanja, u trenutku kad je svatko od nas osjetio što znači zabrana svakodnevnih banalnih radnji koje uzimamo zdravo za gotovo. Ovaj pothvat kao da je izašao iz dječjih maštanja o avanturi: tri prijatelja, splav i bijeg iz civilizacije. Na putovanje kreću s mjesta na kojem se za vrijeme lockdowna nalazio potajno s prijateljima što daje dodatnu dimenziju neke vrste buntovnog i ludičkog otpora dokidanju sloboda. U sadašnjost, koja je bila nevjerojatno ograničena, zatvorena i mrtva, intervenira stvaranjem paralelnih narativa, paralelne stvarnosti, ne pokušavajući dati odgovor na cjelokupnu situaciju već radeći što najbolje zna i umije u tom trenu: sjesti i ploviti. Pitanje koje se autoru nametnulo tijekom procesa jest kako materijalizirati to iskustvo, koji dokumenti i tragovi uopće imaju sposobnost zabilježiti ovakvu vrstu bijega iz civilizacije, je li bijeg uopće moguć i osjećamo li se u divljini prirode sigurnije ili nesigurnije? Od čega uopće bježimo, što tražimo za sebe u ovom iskustvu? Mora li se desiti rad ili je iskustvo dovoljno? – najavila je izložbu Tanja Špoljar.

Realizaciju izložbe sufinancirali su Grad Koprivnica te Ministarstvo kulture i medija RH, a projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova. Više informacija o izložbi možete pronaći na Facebook eventu.