U tjednu kretanja slike ritma, reda, kretanja…

20:05h
0

090919-kopas-mFotografije Zdravka Kopasa (16 slika u veličini metar sa metar), nazvane Šetnje i ritmovi, Riječana rodom iz Opatije, izložene u Galeriji S u Koprivnici u dvorištu Starčevićeve ulice 3a, dio su koprivničke akcije i prilog Europskom tjednu kretanja.

Obiman program završio je u petak 18. rujna navečer otvorenjem izložbe fotografija rađene klasičnom tehnikom, dakle one nisu digitalne. Izložbu je otvorio koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, dok je o autoru govorio prof. Marijan Špoljar.

090919-kopasportret-mVeza između tjedna kretanja i kretanja uopće je u dojmu koji odaju fotografije. Stvorene na putovanjima, u šetnji i zapažanju, gotovo kao zabilješke, svojim kompozicijama asociraju na ritam, pa je tako uspostavljena veza između kretanja, šetnje dakle, i ritma. Špoljar je to označio kao određenu pravilnost, red, ponavljanje, ritam i strukturu, uz autorovu sklonost simetriji i mjeri, umijeću kadriranja, osjećaj za strukturu i i za skrivene zakonitosti vizualne strane svijeta.

Izložba, koja traje do 28. rujna, važna je i zbog toga što daje podlogu za nastavak suradnje gradova Rijeke i Koprivnice, jer ne treba zaboraviti da Zdravko Kopas zajedno sa suprugom Đurđicom Dehzad vodi umjetničku agenciju Kopart, koja je Koprivničancima i umjetnicima poznata više od desetljeća. A tu se otvara prostor za nova predstavljanja i nove vidike.