U Turističkoj zajednici županije ogorčeni raspodjelom državnih kuna za turističke priredbe

07:26h
0
Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije // Foto: Koprivnica.net

Niti jedna od županijskih turističkih priredbi prijavljenih za sufinanciranje nije dobila potporu Hrvatske turističke zajednice u 2015. godini. Raspodijeljeno je ukupno 8,15 milijuna kuna, no Country vikend na Šoderici, Pisanica od srca, Iz bakine škrinje i Velika martinjska špelancija ostali su bez državnih poticaja.


Na području Koprivničko-križevačke županije jedine su potpore dodijeljene za Renesansni festival (200.000 kn) i Picokijadu (20.000 kn).

– To su ustvari sitnice i mrvice sa stola koje dobivaju Turističke zajednice na području naše županije, a i kontinenta općenito – naglasio je Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Istaknuo je činjenicu da nijedna manifestacija u županiji nije dobila potporu u kategoriji nacionalnih i regionalnih događanja.

– To očito znači da nijedna od manifestacija na području naše županije po kriterijima HTZ-a nema ni nacionalni ni regionalni značaj, unatoč činjenici da već duži niz godina na tim istim manifestacijama sudjeluju mnogobrojni sudionici iz zemlje i inozemstva te te manifestacije privlače desetine tisuća posjetitelja – dodao je on.

Očekivali su u županijskoj Turističkoj zajednici da će potporu dobiti jedna nova priredba, koju pokreću ove godine. Međutim, i tu su ostali ”kratkih rukava”.

– Posebno nas čudi i nezadovoljni smo činjenicom da Country vikend na Šoderici nije dobio nikakvu potporu što je u suprotnosti sa proklamiranim stavom HTZ-a o potrebi stvaranja novih događanja i turističkih proizvoda. Očigledno taj deklarativan stav ne vrijedi kad se radi o TZ Koprivničko-križevačke županije. Ova manifestacija će doprinijeti oživljavanju Šoderici kao turističkog odredišta i žalosna je činjenica da GU HTZ-a ne podupire takve aktivnosti – napominje Mihevc.

Prvi čovjek županijskog turizma požalio se i kako je za događanja na području Istarske županije odobreno 3.135.000 kuna odnosno 38,5% od ukupno odobrenih 8,15 milijuna kuna potpora.

– Ovogodišnja Odluka o dodjeli potpora je na žalost potvrda kontinuiteta, jer i prijašnjih godina su naše manifestacije dobivale nikakve ili vrlo male potpore. Smatramo da ovakav način raspodjele sredstava zahtjeva ozbiljnu reviziju kako postupka tako i kriterija po kojima su sredstva dodijeljena. Prepuštamo javnosti da donese zaključke o odnosu Hrvatske turističke zajednice prema događanjima i manifestacijama koje se organiziraju i održavaju, neke već desetljećima, na kontinentu – zaključio je Zdravko Mihevc.

čitam...