U učeničkom antikvarijatu svakog dana više od 100 roditelja osnovnoškolaca i srednjoškolaca razmijeni udžbenike

06:28h
0
ucenickiantikvarijat

090818ucenickiantikvarijat1-mU Domu mladih do 25. rujna traje učenički antikvarijat, u sklopu kojeg srednjoškolci i osnovnoškolci od petog do osmog razreda mogu uz nadoplatu zamijeniti udžbenike iz prošle školske godine za udžbenike koje će trebati od jeseni, kupiti ih po povoljnijoj cijeni, prodati ili pokloniti. Voditeljica učeničkog antikvarijata Andreja Pandurić kaže da je zanimanje roditelja za takav način kupovanja udžbenika znatno veće nego prije dvije godine, kad je ta akcija posljednji put održana te da su knjige znatno jeftinije.

090818ucenickiantikvarijat2-m– Svakog dana 100 do 150 roditelja i učenika zamijeni u prosjeku deset udžbenika, što znači da smo ih do sada zamijenili oko 45 tisuća. Svakog dana radimo od 11 do 17 sati, udžbenici su jeftiniji i do 50% nego u knjižarama, a sve cijene se kreću između 40 i 80 kuna. Kad je riječ o srednjoj školi otkupljujemo manje-više sve udžbenika, a za osnovnu školu ne starije od dvije godine- rekla je Andreja Pandurić i dodala da će u učeničkom antikvarijatu uz sadašnjih sedam biti zaposleno još volontera.

Koprivnica je uz Zagreb, Bjelovar i Varaždin, jedini grad u Hrvatskoj u kojoj udruga Hodočašće knjige organizira učenički antikvarijat, što je, po riječima Nade Jerkić, majke osnovnoškolca i gimnazijalke, hvale vrijedna akcija:

– Šteta što nisam uspjela nabaviti više knjiga, no zadovoljna sam jer sam prema prvim izračunima uštedjela najmanje 300 kuna, a ako mi u antikvarijatu osiguraju još knjiga ušteda će biti još veća.

090818SnjezanaNemec-mUčenički antikvarijat je pohvalila i Snježana Nemec:

– Uštedjela sam nekoliko stotina kuna i zato sam prezadovoljna, no bolje bi bilo da su udžbenici prvo otkupljeni, pa tek onda da je počela prodaja.

Osim u Domu mladih, roditelji mogu rabljene udžbenike nabaviti i u tri osnovne škole na području grada. Ravnateljica OŠ Braće Radić Marija Puhalo kazala je da je Ministartstvo obrazovanja školama dozvolilo organiziranje besplatne razmjene udžbenika, čime se roditeljima želi što više olakšati opremanje djece za nadolazeću školsku godinu:

090818NadaJerkic-m– Roditelji su dio knjiga već nabavili u privatnom aranžmanu, odnosno kod prijatelja koji imaju stariju djecu, a po ostale dolaze k nama. U četvrtak i petak 20. i 21. kolovoza moči će preuzeti udžbenike, a krajem mjeseca, nakon što udžbenike razmjenimo s ostalim gradskim osnovnim školama, moči će još jednom provjeriti imamo li udžbenike koje trebaju.

Ravnateljica Puhalo je dodala da se ova akcija provodi i u četiri područne škole te izdvojila da najveće su najveći problemi s nabavkom udžbenika za osme razrede, jer ih je od 120 «osmaša» u prošloj generaciji predao samo jedan, pa poziva bivše učenike da budu solidarni i krajem ovog tjedna ipak donesu udžbenike kojima su se prošle školske godine služili. Točan datum drugog kruga razmjene udžbenika bit će istaknut na ulazu u školu, a isto su najavili i u OŠ Đure Estera, u kojoj je razmjena udžbenika službeno završena, no roditelji još uvijek dolaze i mijenjaju ih. U OŠ Antun Nemčić Gostovinski udžbenici se razmjenjuju svakodnevno od 3. kolovoza od 10 do 12 sati.