U utorak štrajk solidarnosti u cijeloj Hrvatskoj

09:10h
0
Ovakve će bedževe nositi Podravkini radnici u znak potpore štrajku // Foto: PPDIV

Prijedlog novog Zakona o radu već je digao na noge brojne nezadovoljnike, a sljedećeg tjedna poduzet će se i neki konkretni koraci. Točnije, uoči prvom čitanju prijedloga novog ZOR-a u Saboru, oko kojeg socijalni parteri, Vlada RH i HUP s jedne strane te sindikati s druge strane, niti približno nisu postigli konsenzus, sve hrvatske reprezentativne sindikalne središnjice, a u sklopu njih i Sindikat PPDIV, od idućeg tjedna kreću s nizom prosvjednih aktivnosti.


Prvo se čitanje prijedloga zakona očekuje u srijedu, 26. veljače pa se stoga prva aktivnost sindikata, Štrak solidarnosti, organizira u utorak, 25. veljače i to u cijeloj Hrvatskoj od 12 do 14 sati.

– Prema usvojenoj Odluci o štrajku hrvatski radnici solidarizirat će se prvenstveno s radnicima ZRC-a iz Lipika, međutim namjera je ovom aktivnosti upozoriti javnost i Vladu RH na katastrofalno stanje u gospodarstvu u kojem su ugroženi mnogi gospodarski subjekti, a samim time i mnoga radna mjesta, te da za ovakvo stanje nije krivo radno zakonodavstvo i ZOR, kako vladajući cijelo vrijeme nastoje prikazati u javnosti, već isključivo loša gospodarska politika koalicije na vlasti – istaknula je Ksenija Horvat, glavna sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a Podravke.

Dodaje i kako će sindikati koji djeluju u Podravki d.d. sa svojim članstvom i sindikalno neopredijeljenim radnicima, a htjet će im se pridružiti, sudjelovati u utorak u Štrajku solidarnosti i zbog kolega radnika iz niza poduzeća iz prehrambene industrije koji rade a ne dobivaju plaću ili su njihova poduzeća pred stečajem ili su pak u sporu jer im poslodavci raskidaju kolektivne ugovore. Horvat ističe i kako su među svima njima u ovom trenutku,  najugroženiji su radnici iz Zdenke iz Velikih Zdenaca, Mesne industrije Ivanec, Ljekovitog bilja iz Budančevice, Kaštelanskih staklenika, Mirne iz Rovinja i mnogi drugi.

– U Podravki d.d. proizvodnja se u vremenu od 12 do 14 sati neće prekidati, nego će radnicima u vrijeme stanke za gablec biti podijeljeni leci o sindikalnim stajalištima i budućim aktivnostima te bedževi koje će moći staviti na svoja radna odjela i koja će poslodavca upućivati da iako odrađuju svoje redovne aktivnosti, da su u Štrajku solidarnosti sa svim hrvatskim radnicima kojima je ugrožena njihova egzistencija i egzistencija njihovih obitelji – poručuje Horvat.

U srijedu, 26. veljače, na dan 1. čitanja prijedloga novog ZOR-a u Saboru, određeni broj članova sindikata iz Podravke d.d. će sudjelovati i na velikom sindikalnom prosvjedu u Zagrebu na Markovom trgu.

čitam...