Povodom dana multiple skleroze

U velikoj humanitarnoj biciklijadi bicikilirat će se za one koji ne mogu, sudionike na cilju čeka piknik, zabava, tamburaši i još mnogo toga

Za sudjelovanje u biciklijadi bit će potrebno izdvojiti 30 kuna, a može se donirati i više. Prijave su i dalje u tijeku, i na sam dan biciklijade moći će se prijaviti na štandu koji će biti na Zrinskom trgu.

13:22h
0
Biciklijada
Foto: Ivan Brkić

U nedjelju će se održati prva humanitarna biciklijada pod nazivom “Biciklirajte sa nama, biciklirajte za one koji ne mogu”, kojim će se obilježiti Svjetski dan multiple skleroze.


Biciklijadu organiziraju Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, uz pratnju Biciklističkog kluba Rotor i uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije.

Krenut će se sa Zrinskog trga u 10 sati, a cilj je Planinarska kuća Rudi Jurić, odnosno druga baraka na Vinici. Biciklirat će se otprilike 10 kilometara rutom Zrinski trg – Ulica Ante Starčevića – mali pothodnik – Varaždinska cesta – Ulica kneza Branimira – Ulica Vinica – druga baraka. Na cilju bicikliste čeka osvježenje, piknik, nastup Tamburaškog sastava Štimung i druge zabavne aktivnosti.

Najava biciklijade
Foto: Ivan Brkić

– Županija uvijek rado podržava humanitarne akcije, tako i ovaj put kada smo čuli za ovu fenomenalnu ideju humanitarne biciklijade. Vrlo rado smo prihvatili pokroviteljstvo, takve akcije su zlata vrijedne da se skrene pažnja na naše Društvo multiple skleroze i tu bolest, o kojoj ljudi znaju jako malo. Mnogi od nas znaju za tu bolest i čuju o njoj, ali vrlo brzo zaborave i prođu kraj toga – rekao je dožupan Ratimir Ljubić, koji će i sam voziti do druge barake, te je pozvao građane da u što većem broju podrže plemeniti cilj.

Na ideju o biciklijadi došao je Tomislav Lončar, član BK Rotor, koji i sam boluje od multiple skleroze.

Najava biciklijade
Tomislav Lončar // Foto: Ivan Brkić

– Ideja se rodila zato što niz udruga u Hrvatskoj i svijetu obilježava Dan multiple skleroze, a mi živimo u gradu bicikala i lijepe prirode. Ovako želimo potaknuti članove i njihove obitelji te podići svijest o bolesti. Moram reći i da je bicikliranje jako dobra aktivnost za oboljele – naglasio je Lončar.

Predsjednica županijskog društva multiple skleroze Radmila Funtek istaknula je kako oboljeli od multiple skleroze imaju različite poteškoće, neki mogu obavljati praktički sve svakodnevne aktivnosti, dok su drugi čak i vezani za krevet. No, problemi nisu sami fizičke naravi.

Najava biciklijade
Radmila Funtek // Foto: Ivan Brkić

– Biciklijada je dobar način da oboljeli izađu iz svoja četiri zida, jer su problemi i psihičke naravi, o čemu mnogi ne govore. Neki od oboljelih, kao što je primjerice naš Tomislav Lončar, potpuno su agilni i vitalni te će i sami u nedjelju biciklirati, no mnogo njih ne može. Meni je, primjerice, najteže ustati ujutro. Nekada mogu voziti automobil, nekada ne mogu. Bicikl ne mogu uopće zbog problema s ravnotežom. Neki kažu da je multipla skleroza bolest od koje najviše bole noge, zato što nekoliko puta ideš po nešto i svaki put zaboraviš po što si išao – opisala je predsjednica Društva.

Za sudjelovanje u biciklijadi bit će potrebno izdvojiti 30 kuna, a može se donirati i više. Prijave su i dalje u tijeku, i na sam dan biciklijade moći će se prijaviti na štandu koji će biti na Zrinskom trgu.

čitam...