boravak u prirodi

U više županija zabilježeni slučajevi mišje groznice, provjerili smo ima li je u Podravini i Prigorju

Osobe koje uz zgradu imaju drvarnice, smočnice ili staje trebali bi obratiti pažnju na obvezatno pranje ruku nakon svake aktivnosti u tim zgradama. 

12:17h
0
Ilustracija // Foto: Envato Elements

U više hrvatskih županija unatrag nekoliko tjedana zabilježeni su slučajevi mišje groznice. Riječ je o virusnoj bolesti koja ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje.

Šire ju i prenose glodavci, a najčešće se zaraza može pokupiti boravkom u prirodi. Zaraziti se može i udahom, valja biti pojačano oprezan.

Provjerili smo s dr. Darkom Radičekom, epidemiologom Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kakva je situacija na našem terenu.

– Mišja groznica nije tipična bolest za naš kraj. Posljednji slučaj zabilježili smo pred tri godine, a ove godine nemamo ni jednog zabilježenog slučaja. Ipak, budući da su sad svi izašli u prirodu, uvijek treba biti oprezan. Cjepivo ne postoji, pa se treba pridržavati nekih pravila. Znači, ne sjediti izravno na tlu, ne ostavljati hranu i piće da dođe u kontakt s izlučevinama glodavaca, ne piti vodu iz potoka. Ako se pridržavate tih osnova, neće doći do zaraze mišjom groznicom – objasnio je dr. Radiček.

Osobe koje uz zgradu imaju drvarnice, smočnice ili staje trebali bi obratiti pažnju na obvezatno pranje ruku nakon svake aktivnosti u tim zgradama.

Pri njihovom čišćenju treba maksimalno izbjegavati stvaranje prašine, budući da tlo i okolni predmeti mogu biti kontaminirani izlučevinama mišolikih glodavaca. To se može postići korištenjem zaštitne maske preko usta i nosa te vlažnim i opreznim čišćenjem.

Inkubacija mišje groznice traje između dva i četiri tjedna, a bolest počinje naglo uz izražene opće simptome: visoku tjelesnu temperaturu, glavobolju, križobolju i bolove u trbuhu.

čitam...