Prekapacitiranost

U vrtić u Koprivničkom Ivancu nije primljeno ni jedno dijete, za njih 14 nema mjesta, roditelj Zoran Jakupić: Zbog takvih situacija ne čudi što nas je više u Irskoj

15:13h
0
Vrtić u Koprivničkom Ivancu // Foto: www.koprivnicki-ivanec.hr
Vrtić u Koprivničkom Ivancu // Foto: Arhiva

Ovih se dana digla bura u Koprivničkom Ivancu kraj Koprivnice i to zbog upisa djece u tamošnji vrtić koji nosi naziv ‘Ivančica’.

Svoje nezadovoljstvo nije nam krio Zoran Jakupić, samo jedan od roditelja koji se našao u nezavidnoj situaciji, s obzirom na to da su njegove dvije kćeri ostale zakinute za smještaj.

MARKETING EPODRAVINA.HR

– Eto, to je naša natalitetna politika. Supruga uskoro kreće na posao, jer će mlađa kćer napuniti godinu dana. Druga ima dvije i pol godine, a u vrtić ni jedna nije primljena. Ne znamo što da radimo, kako ćemo, a novaca za plaćati nekog privatno da nam čuva djecu, nemamo ni ne želimo davati. Trenutno za upis u vrtić čeka cijela jedna generacija, oko 14-ero djece. Navodno samo za dvoje postoje uvjeti. I dok se zadnjih nekoliko tjedana odugovlači s upisom, jer se navodno općinska vlast i nadležni vrtić sa sjedištem u Drnju ne mogu usuglasiti oko interesa, mi roditelji nemamo nikakav odgovor  – kazao nam je revoltirani Zoran Jakupić.

Foto: Vrtić Ivančica

Uputio je i poziv načelniku Mariju Švegoviću koji mu je rekao kakva je situacija te da je s ravnateljicom vrtića dogovorio da se djeca zbrinu.

– Zvali smo i ravnateljicu vrtića da ju pitamo kada će biti rezultati upisa i onda su u utorak na vrata izvjesili da će već danas, s početkom u 16 sati biti roditeljski sastanak. Idemo pa da čujemo što će pametno reći. Zbog takvih situacija ne čudi da nas ima sve više u Irskoj, Austriji ili Njemačkoj – zaključuje otac dvije djevojčice.

Kako doznajemo, cijena smještaja djeteta u vrtić je 500 kuna, a za dvoje je 750 kuna.

Inače, ovaj objekt iz Koprivničkog Ivanca je podružnica vrtića  ‘Vrapčić’ iz Drnja, a vodi ga ravnateljica Snježana Tišljarić. U našem nam je razgovoru potvrdila da je pristiglo 14 zahtjeva za upis. Točnije, 13 zahtjeva iz Koprivničkog Ivanca i jedan iz Koprivničkih Bregi.

– U tom su objektu ustrojene su dvije odgojno-obrazovne skupine. Zaposlene su četiri odgojiteljice. Nadzorom prosvjetne inspekcije utvrđeno je odstupanje od zakonom propisanog broja i zato se vrtić mora tome prilagoditi od nove pedagoške godine. Uvijek je postojala lista čekanja, to nije samo slučaj kod nas. Nakon što će se već od prije upisana djeca rasporediti sukladno svojim godištima u postojeće skupine, radi prilagođavanja broja djece u skupinama po državnom pedagoškom standardu, neće se moći realizirati pristigle zamolbeobjasnila je ravnateljica Tišljarić.

Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec, jako je dobro upoznat s ovim problemom, ali kaže da je pronađeno rješenje, no ne za sve, već za devetero djece.

– S naše strane je dogovoreno da će se djeca smjestiti u Koprivnici, općina je to samoinicijativno inicirala. Nažalost, jasličarska skupina ne može biti zbrinuta jer nema kapaciteta ni u Koprivnici. Tako da, dogovoren je smještaj za devetero djece, a mi ćemo sufinancirati smještaj. Ravnateljica nije odradila posao kako je trebala – kazao je načelnik Švegović.

Foto: Sanjin Bojić
Mario Švegović // Foto: Sanjin Bojić

Općina ima plan nadogradnje prostora, no ne smije to učiniti jer objekt nije u njezinom vlasništvu, već županijskom. Zato je pokrenut zahtjev da se daruje općini, a on će se naći na idućoj Županijskoj skupštini.

– Općina ne može i ne smije ulagati u objekt koji nije u njenom vlasništvu. Zahtjev za darovanjem je predan, vidjet ćemo što će se odlučiti na Županijskoj skupštini. Bez toga ne možemo ništa, ruke su nam vezane.  Isto tako, zbog prekapacitiranosti, prosvjetna inspekcija je kaznila ravnateljicu s kaznom od 5000 kuna, a osnivača s kaznom od 10.000 kuna. S obzirom na to da je tu šest općina, podijelit ćemo troškove i podmiriti taj iznos – zaključuje načelnik. 

Županijska skupština - tema Piškornica
Marko Fucak // Foto: Ivan Brkić

Spomenimo i to da se o vrtiću u Koprivničkom Ivancu raspravljalo i na protekloj Županijskoj skupštini. Marko Fucak (SDP) predložio je dopunu dnevnog reda koja je podrazumijevala prijenos vlasništva sa Županije na Općinu. Prijedlog nije bio prihvaćen.

Župan Darko Koren tada je rekao da je ipak potrebno ispuniti neke preduvjete da bi se donijela odluka.

– Nikad nećemo biti protiv takve ideje da nekome nešto ustupimo, poklonimo, damo, ako je društvena imovina, ali se mora poštivati procedura. Općina Koprivnički Ivanec morala je kroz školski odbor pokrenuti i završiti proceduru etažiranja objekta. To je preduvjet za pokretanje promjene vlasništva. I mi se tome sigurno nećemo protiviti kada se steknu uvjeti – kazao je župan Koren.

čitam...