NOVE ODLUKE

U Zagrebu uvedena mjera obaveznog nošenja maske na otvorenom, Šostar: Jasan je revolt, ali radi se o interesu zajednice

Aktivirat će, kažu, velik broj komunalnih redara te postrojbe civilne zaštite koji će kontrolirati provedbu mjera, a na razmak i nošenje maske pazit će i kontrolori karata u tramvajima.

13:13h
0
QA
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, na današnjoj je konferenciji Stožera objavio dvije nove mjere. Prva se odnosi na obavezu korištenja maske u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju okupljanja, dok je druga obaveza o nošenju maske i na svim otvorenim prostorima, piše index.hr.

– Nema izuzetaka. Dosad je bilo nošenje maski ako se ne može držati razmak. Sada je svugdje na otvorenom prostoru, ova mjera vrijedi za sve – rekao je Šostar.

Aktivirat će, kažu, velik broj komunalnih redara te postrojbe civilne zaštite koji će kontrolirati provedbu mjera, a na razmak i nošenje maske pazit će i kontrolori karata u tramvajima. Šostar je rekao i kako ljudi na terasama kafića, kada piju kavu, mogu skinuti masku pa je ponovno vratiti na lice.

– Meni je jasan revolt, ali ovdje se radi o interesu cijele zajednice. Nema dokaza da, ako ste cijepljeni, ne možete opet zaraziti i biti zarazni. Znamo da je u domovima za starije bilo 70 pozitivnih korisnika koji su se cijepili s minornim tegobama, nitko nije završio u bolnici. Cjepivo štiti od respiratora i bolnice – izjavio je ravnatelj.

Napominje kako ova mjera nije represivna.

– Važno je shvatiti i prihvatiti mjere koje je donio Stožer Grada Zagreba. Mi ćemo poduzeti sve da budemo na usluzi građanima i potrudit ćemo se imati dovoljno zaštitnih maski. Ovo je mjera u interesu svih nas. Moramo biti svjesni da represija nikad nije dala rezultat. Upotrijebit će se samo ako upozorenje ne bude dovoljno. Represiju će vršiti nadležno tijelo i, na temelju zakona, bit će izrečena kazna – kazao je Šostar.