STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U županiji evidentiran rekordan broj novih slučajeva korone, preminula jedna osoba

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 1135 slučajeva bolesti COVID-19, stoji u izvješću Stožera.

10:15h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije poslao je novo priopćenje.

– Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 94 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 307 slučajeva bolesti COVID-19, 45 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 31 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 1135 slučajeva bolesti COVID-19 – stoji u izvješću Stožera.

– S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije – dodaju.

Članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite posljednjih dana postavljaju se pitanja u vezi tzv. vjerojatnih kontakata.

– S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji
razviju simptome, odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti
tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19 i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju kao vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine – objašnjava županijski Stožer.

KORISNI KONTAKTI:
Pozivni centar 113 HZZJZ  (besplatni broj na koji se mogu dobiti informacije o
koronavirusu)
Pozivni centar ZZJZ KKŽ – 091 456 87 99
Dežurni epidemiolog ZZJZ KKŽ – 098 592 215
COVID-19 ambulanta Dom zdravlja KKŽ – 048/279 637
Županijski centar 112 Koprivnica
koprivnica112@civilna-zastita.hr – prijava okupljanja
KKŽ – upiti.korona@kckzz.hr i 048/658-203 – upiti vezani uz koronavirus