STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U županiji se pripremaju dvije karantene za osobe bez simptoma, a štićenicima doma iz Legrada se traži novi smještaj

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice, kazao je kako COVID odjel trenutno ima 28 pacijenata, od čega 13 ima simptome koronavirusa, a ostali su asimptomatski.

11:07h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Objavili smo kako su u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirana tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Održana je koordinacija županijskog Stožera civilne zaštite.

– Situacija je stabilna, ali svaki dan imamo nove slučajeve. Pozivamo sugrađane da budu odgovorni. Stožer je donio zaključak da se sljedećih 14 dana u domovima, ustanovama i svim pružateljima socijalne skrbi za starije i nemoćne zabrane posjete i napuštanje štićenika, osim u iznimnim situacijama – rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Govorio je i o nelegalnom domu u Legradu čiji su štićenici, podsjetimo, prevezeni u Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek Koprivnica.

– Štićenici su stabilno, krajem tjedna onima u bolnici izlazi 21. dan. Bit će testirani i moći će izaći van. Kontaktiralo se šest centara socijalne skrbi, dužni su kontaktirati obitelji štićenika i pronaći im novi smještaj. Dom je ilegalan, ne mogu se vratiti u njega. Štićenici će se vratiti obiteljima ili u neki drugi smještaj – zaključio je Ljubić.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice, kazao je kako COVID odjel trenutno ima 28 pacijenata, od čega 13 ima simptome koronavirusa, a ostali su asimptomatski.

– Tijekom tjedna i početkom sljedećeg bit će otpušteni svi štićenici legradskog doma. Bolnička socijalna radnica je u kontaktu s centrima za socijalnu skrb da se obavi sigurno otpuštanje – izjavio je Devčić.

Dodao je kako COVID odjel ima dvostruko veći kapacitet, dakle 60-ak kreveta. Usto, kazao je, imaju i osam intenzivnih kreveta za COVID pozitivne pacijente. Svi su prostori, naglasio je, spremni, kao i posebno educirano osoblje. Kao i Ljubić, pozvao je građane da budu mudri, odgovorni, izbjegavaju veća okupljanja jer hladnije vrijeme pogoduje širenju virusa.

– Dolazi nam sezona gripe. Pozivam osjetljive skupine na cijepljenje protiv gripe. Gripa u kombinaciji s COVID-om može biti pogubna za neke. Ne možemo spriječiti lokalno širenje, ono se događa svakodnevno. Virus se širi populacijom, teško je definirati i kontakte. Bitno je biti odgovoran, usporiti širenje virusa kako se bolnica ne bi preopteretila, što se dogodilo u dvjema zagrebačkim bolnicama. Vjerujem da će situacija potrajati, ali uz odgovoran pristup možemo barem djelomično utjecati – govorio je Devčić.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj se dotaknuo i šatora postavljenog pored koprivničke bolnice.

– Šator je trijažna pozicija. Imamo pet pozicija za trijažu. Svi pacijenti, koji čekaju trijažu, nalaze se grijanom prostoru. Nastojimo da tako i ostane, ta će situacija potrajati do kraja zime. Povremeno se javljaju zaposlenici s određenim tegobama, sugeriramo im ostanak kod kuće do prolaska simptoma. Imamo jednu pozitivnu zaposlenicu, ona je na COVID odjelu.

Objasnio je kako kriteriji za hospitalizaciju ovise o stanju pacijenta. Odluka o prijemu donosi liječnik koji pregledava pacijenta, dodao je dr. Devčić.

– Situacija se mijenja. Sve COVID pozitivne osobe iz ustanova za socijalnu skrb smještaju u izolacije koje nisu bolničke zdravstvene ustanove. Ondje će dobiti njegu, skrb i nadzor liječnika. Ako nije potrebno, neće biti hospitalizirane. Odsad nadalje na COVID odjel koprivničke bolnice smještaju se samo osobe koje trebaju bolničko liječenje, bilo zbog COVID-a ili drugih bolesti – objasnio je Devčić.

Potvrđeno je kako se u županiji pripremaju dvije karantene za asimptomatske bolesnike, što je nacionalna odluka i za što imaju spremne dvije lokacije izvan Koprivnice.

Trenutno je u bolnici 13 asimptomatskih bolesnika, a da se bolnice ne bi prebukirale, oni će se ubuduće slati u karantene, ukoliko u ustanovama nemaju uvjete sa samoizolaciju.

Bolnice će primati samo bolesnike sa simptomima, prema liječničkoj procjeni. Također, moguće je da će karantena, kao i u prvom valu, služiti za vozače ili strance koji su pozitivni, a nemaju prostor za samoizolaciju.

S druge strane, Stožer je potvrdio kako brojne udruge šalju upite o održavanju raznih manifestacija. No, stav županijskog Stožera jest da neće dobiti pravo održavanja.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

– Virus je prisutan, u svim je segmentima društva. Svi koji osjećaju smetnje, ostanite doma i kontaktirajte liječnike. Držite se mjera kućnog liječenja. Ako je jedna osoba pozitivna, često je cijela obitelj. Isto je za kolektive. Mjere se ne provode dosljedno, a to nam je ključno za kontrolu epidemije. Ključno je da naša bolnica i liječnici mogu zbrinuti one koji će biti bolesni. Očekujemo oboljele od gripe, a možda će imati oba virusa. Bit će i težih kliničkih slika. Molimo sugrađane da se pridržavaju mjera – izjavila je epidemiologinja dr. Draženka Vadla.

Dr. Vadla smatra kako je Koprivničko-križevačka županija u odnosu na ostale u dobroj situaciji.

– Vjerujemo da ima više pozitivnih nego što se otkrije, to je evidentno. Klinička slika, pošto se radi o mlađima, je blaga. Međutim, oni virus mogu prenijeti na bližnje, možda bolesne. Više ne lovimo klasično kontakte, već nerijetko dolazimo do onih koji su preboljeli i više nisu infektivni. Ali, kada jesu bili, možda su raširili virus – zaključila je dr. Vadla.

čitam...