Učenici koprivničke Obrtničke škole putuju na stručnu praksu u Njemačku

06:05h
0

Obrtnička škola Koprivnica, sada već tradicionalno svake godine, provodi projekte europske mobilnosti učenika strukovnih škola Leonardo da Vinci. Ovogodišnji projekt EU mobilnosti, peti u nizu, provodi se pod nazivom „TehnoBahn znanja”, a u sklopu njega, osmero će učenika provoditi dva tjedna u Leipzigu. Točnije, u tom će njemačkom gradu odraditi svoju dvotjednu praksu, a tamo će boraviti od 9. do 22. veljače. Uz navedeno, predviđen je i dvodnevni posjet Berlinu.


Učenici zanimanja elektrotehničar Tomislav Horvat, Matija Ištvanović, Marin Jambor, Deni Rončević i Matija Vugrinec te učenici zanimanja tehničar za računalstvo Antonio Ledinski, Karlo Rasinec i Denis Vaupotić, kao i Leonardo Markotić kao učenik u rezervi, već se nekoliko mjeseci pripremaju za odlazak na stručnu praksu. U tome im pomaže tim profesora koji ih pripremaju iz područja struke, jezika i kulture.

Tijekom pripreme, učenici su sami osmislili i izradili logo projekta. S njima će u pratnji putovati i koordinator ovogodišnjeg projekta Dario Jembrek, nastavnik elektrotehnike, koji će uz domaćeg mentora, također biti mentor na praktičnoj nastavi.

– Učenici na put kreću u nedjelju, 9. veljače zrakoplovom iz Zagreba, a nekima od njih ovo će biti prvi let. Troškovi puta, smještaja, prehrane i praktične nastave u potpunosti su financirani sredstvima Europske unije, a iznose 13.989 eura. Sredstva je osigurala Agencija za mobilnost i programe EU dok je partnerska ustanova u Njemačkoj Vitalis GmbH iz Schkeuditza, Leipzig – istaknuli su iz Obrtničke škole Koprivnica.

Za vrijeme boravka učenici će biti smješteni u apartmanima partnerske ustanove Vitalis ( http://www.gut-wehlitz.de ) gdje će također odrađivati i stručnu praksu u tehnološkom centru. Praktična nastava održavat će se svakodnevno prije podne, u sklopu koje će sudionici izraditi LED reklamu s putujućim slovima, detektor metala, kodni ključ za daljinsko zaključavanje i ultrazvučni mjerač udaljenosti. U poslijepodnevnim satima predviđen je desetosatni tečaj njemačkog jezika s izvornim govornikom.

čitam...