Sigurnost na vodi

Učenici uspješno savladali vještine spašavanja u vodi

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je drugi tečaj junior - spasilac.

15:09h
0
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Tečaj, u trajanju od tri dana, uspješno je prošlo 13 polaznika, učenika koprivničkih škola i Ronilačkog kluba Šoderica. Tečaj je vodio Nikola Mrđen, instruktor iz Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije i regionalni koordinator za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju Službe spašavanja života na vodi, a prvu pomoć s polaznicima je radio dr. Dražen Curman, predavač prve pomoći.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Osim predavanja u Crvenom križu, polaznici tečaja praktični dio nastave odradili su na bazenima Cerine. Nakon dva dana teoretske i praktične nastave, svi polaznici trećeg dana su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita i time stekli diplome junior-spasilac.

Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Osposobljeni Juniori-spasioci u Koprivnici su: Patrik Tulek, Dino Kȕcukler, Leon Piskač, Ivana Obran, Iva Morić, Leon Puškarić, Fran Maroševac, Ervin Kukec, Katja Kukec, Antonio Janach, Dario Široki, Karlo Ravenski i Robert Barčanec.

Ovim tečajem pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem koje osim psihofizičkih sposobnosti uključuje i poznavanje bar jednog stranog jezika, te snalaženje u komunikaciji.

Projekt Sigurnost na vodi koprivnički Crveni križ provodi treću godinu za redom, a ove godine po drugi puta je organiziran Tečaj junior-spasilac koji se pokazao izuzetno uspješan. Prema riječima instruktora Nikole Mrđena, polaznici su pokazali interes za spašavanje te su s izuzetno dobrim ocjenama položili ispit.

čitam...
Loading...