Projekt SuPER

Učenicima održana predavanja o sigurnosti u prometu

13:28h
0
Sigurni u prometu // Foto: Bolje sutra

Udruga Osoba s invaliditetom Bolje sutra 16. i 18. studenog provodila je aktivnosti projekta SuPER sigurni u prometu pod nazivom Ja ne vozim brzo, a ti?

Aktivnosti su se provodile Obrtničkoj školi Koprivnica, Strukovnoj školi Đurđevac i u prostorijama Udruge Bolje sutra. Sudjelovali su direktni korisnici u projektu učenici uzrasta 16 i 17 godina, osobe s invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine iz Koprivničko-križevačke županije.

Voditelj aktivnosti policijski službenik iz PU Koprivničko-križevačke učenicima je iscrpno uz pomoć statističkih podataka te foto i video materijala objasnio o opasnostima prebrze vožnje. Njegovo izlaganje izazvalo je velik interes kod učenika.

U raspravi su mladima prezentirana pomagala koja koriste neki od sudionika u prometnim nesrećama, a članovi su Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra kao primjerice invalidska kolica. Neki od sudionika sjeli su u njih te im se simulirala način kretanja pomoću kolica u prostoru s arhitektonskim i urbanističkim barijerama. Ukazalo im se na poteškoće s kojima se osoba koja nakon prometne nesreće ostane nepokretna.

Učenicima se kroz rad pojasnilo da vozači s invaliditetom moraju biti puno oprezniji u vožnji zbog sporosti obavljanja radnji tijekom vožnje, pa su oni tako dodatno ugroženi sudionici u prometu. Poseban naglasak je stavljen na pridržavanje zakonom određenih dozvoljenih brzina.

Projekt je odobrio MUP na natječaju Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011- 2020. Partneri su Koprivničko-križevačka županija; IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI KLUB KOPRIVNICA i Udruga Roma Korak po korak Koprivničko-križevačke županije uz suradnju Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

čitam...
Loading...