Od 0-24

Udruga Hera Križevci počela je djelovati na koprivničkom Općinskom sudu i nudi pomoć žrtvama nasilja

Za pomoć se Udruzi može se obratiti putem poziva na broj telefona 048/711-077 i to 0-24 sata, ali i u osobnom kontaktu. Udruga će pomoć pružati u obliku kontinuirane podrške, psihosocijalne i savjetodavne.

12:18h
0
Općinski i Županijski sud, Palača pravde
Općinski sud i Palača pravde // Foto: Mario Kos

Na području nadležnosti našeg Općinskog suda u Koprivnici, od početka veljače s djelovanjem Udruga Hera Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, u sklopu projekta Ministarstva pravosuđa Podrška žrtvama i svjedocima.

Po Javnom pozivu Ministarstva pravosuđa, u Koprivničko-križevačkoj županiji izabran je projekt navedene Udruge s ciljem osiguranja podrške žrtvama i svjedocima bilo kakvog oblika nasilja.

Žrtve nasilja mogu se ovoj Udruzi obratiti u bilo kojoj fazi kaznenog ili prekršajnog postupka, ali i u slučaju kada počinjeno nasilje nije prijavljeno bilo kojoj nadležnoj instituciji.

Za pomoć se Udruzi može se obratiti putem poziva na broj telefona 048/711-077 i to 0-24 sata, ali i u osobnom kontaktu. Udruga će pomoć pružati u obliku kontinuirane podrške, psihosocijalne i savjetodavne. Tako će Udruga po potrebi žrtvama i svjedocima pomagati u pripremi za sudjelovanje u sudskom postupku, u obliku emocionalne i psihološke podrške, savjeta o financijskim i praktičnim pitanjima koja proizlaze iz kaznenih djela, savjete o riziku i sprečavanju sekundarne i ponovljene viktimizacije, zastrašivanja i odmazde.

Cilj je Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima da se žrtvi ili svjedoku pomogne u izbjegavanju dodatnih trauma i prevladavanja osjećanje propuštenosti samima sebi, u svrhu osnaživanja, rehabilitacije i uspostave narušenih prava, pa je ovaj projekt usmjeren prema ovom cilju.

Kako bi projekt zaživio u primjeni i ispunio svoju svrhu, organiziran je sastanak Predsjednice našeg suda Lidije Vuljak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola s područja nadležnosti našeg suda, kako bi se istima skrenula pozornost na provođenje ovog projekta, te da sa djelovanjem Udruge „Hera“ upoznaju roditelje i, po procjeni, učenike osnovnih i srednjih škola, ukoliko imaju potrebu zatražiti pomoć.