Lijepa naša Hrvatska

Udruga invalida nemoćna, ni jedan restoran nije ih mogao primiti na ručak

09:00h
0
Foto: Udruga Bolje sutra

Mojih 100 kuna vrijedi isto kao i od svakog drugog gosta – kaže Marija Mraz.

Koprivnička Udruga za osobe s invaliditetom Bolje sutra, domaćin je projekta Saveza Alpe-Adria, za koji su im osigurana sredstva od 1300 eura. U ožujku će ugostiti 60-tak sudionika, uglavnom osoba s invaliditetom iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

– Projekt smo osmislili sami, a sav novac ostaje u županiji. No na žalost, nismo pronašli restoran u kojem bi ostavili novac za ručak za 60 ljudi – požalila nam se Marija Mraz, predsjednica udruge Bolje sutra.

U sklopu projekta, nakon posjeta socijalnom poduzeću Hedoni u Križevcima, obuhvaćen je ručak za sve sudionike u nekom od restorana.

– Nakon što smo sve dogovorili u Hedoni, krenuli smo u potragu za restoranom, da bi dogovorili jelovnik i cijenu. No nakon što smo u utorak hodali po gradu i po vjetru obišli sve restorane u centru Križevaca, shvatili smo da ništa od ručka, jer nismo u njih mogli ni ući – ispričala je M. Mraz.

U potrazi je bila zajedno sa članicom udruge u invalidskim kolicima, a dolaskom do restorana, kaže, mogle su se samo okrenuti, jer su ispred njih bile stepenice i neprilagođeni ulazi. Jedan od restorana je imao lift, no prema riječima Marije Mraz, nije bio u funkciji te do njega nije bilo prilaza.

– Konobar je zvao vlasnika koji je rekao da će to riješiti do toga datuma i da se dogovorimo za jelovnik. No neću se valjda dogovarati vani na parkiralištu. Mojih 100 kuna vrijedi isto kao i od svakog drugog gosta – kaže M. Mraz.

Projekt Alpe-Adria provodi se da bi se osobe s invaliditetom upoznale s primjerima dobre prakse zapošljavanja, poput socijalnog poduzeća Hedone.

– Na kraju ćemo imati ručak u COOR Podravsko sunce u Koprivnici, jer na žalost, ni u Koprivnici ni u jedan restoran ne možemo ući, a ako nam i stave rampu, toaleti nisu prilagođeni pa ne mogu ljude tamo odvesti – kaže M. Mraz te se pita na koji način da se razvija turizam na području županije, ako njihovi gosti nemaju gdje ni ručati.

čitam...
Loading...