Udruga M:A:K nastavlja interkulturalnu suradnju

08:52h
0
111024-mak2

Udruga M:A:K bila je gost panel diskusije 15. 10. u Vojvodini na temu: “Govor mržnje i diskriminacija u medijima i na internetu“ u okviru projekta “Mladi i antidiskriminaciona politika u Srbiji” koji realizira NVO Atina iz Beograda.Uz MAK, gost iz Hrvatske bila je i udruga Interkultura iz Zagreba. Realizator ove aktivnosti bila je Kancelarija za mlade općine Ruma.


Gosti na diskusiji bili su: Danica Todorov – Jašarević, zamjenica pokrajinsko zamjenika za ravnopravnost spolova, Dinko Gruhonjić, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine te Teofil Pančić, novinar tjednika “Vreme”. U okviru diskusije teme su bile govor mržnje, kako izgleda govor mržnje u medijima i kako korištenje govora mržnje utječe na formiranje stavova u javnosti, kako se boriti protiv govora mržnje te uloga medija i interneta.

Samu diskusiju popratilo je pedesetak sudionika. Cjelovečernja diskusija iznjedrila je zaključke da je diskriminacija još uvijek vrlo zastupljena među građanima, u medijima i na internetu u Vojvodini/Srbiji i Hrvatskoj i stoga su nužni projekti koji uključuju mlade i upućuju na potrebu angažmana vladinih i nevladinih organizacija u borbi protiv diskriminacije.

111024-mak1Večer je bila rezervirana za neformalno druženje u sjedištu Kancelarije za mlade općine Ruma i razgledavanje grada Rume, sat vremena od Novog Sada. Sljedeći dan gosti su posjetili Novi Sad. Prvo Petrovaradinska tvrđava pa preko mosta Duga, prelazeći Dunav do stepenica na Petrovaradinsku tvrđavu, mjesto jednog od najpopularnijih muzičkih festivala u Europi – EXIT-a.

Prošetali smo centrom glavnog grada srpske sjeverne pokrajine Vojvodine – Novim Sadom, također zvan i Europa u malom – zbog svih nacionalnosti koje tamo žive. Prelijepi glavni gradski trg -Trg Slobode na kojemu se održavaju mnogi festivali i događaji poput sajmova vina, knjiga i mnogobrojni koncerti. Nakon najstarijih novosadskih ulica – Zmaj Jovine, ulice Nikole Pašića i Dunavske u Dunavskom parku upoznali smo i njegova dva najpoznatija stanovnika – Isu i Bisu, novosadske labudove.

Prijateljstvo udruga mladih NOOR iz Vojvodine i M:A:K-a iz Koprivnice nastavlja se u konstruktivnoj i ugodnoj suradnji našeg Interkulturalnog projekta za promicanje tolerancije i nenasilja.

čitam...