Udruga za održivi razvoj istaknula važnost primarne reciklaže

15:10h
0
Udruga za održivi razvoj predstavila se Koprivničancima; Foto: Ivan Brkić

Udruga za održivi razvoj (UZOR HRVATSKE) Koprivničancima je predstavila svoju prvu građansku inicijativu ”Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu”. Osnovana je prije svega deset mjeseci u Koprivnici, a danas broji već 170 članova. Glavni su ciljevi Udruge promicanje, poticanje i uvođenje održivog razvoja.

– Bez odgovornih pojedinaca nema boljitka. Primarna reciklaža put je ka očuvanju okoliša jer kada bi se papir odvajao i reciklirao količina ukupnog otpada smanjila bi se za četvrtinu– naglasio je predsjednik Udruge Matija Hlebar.

Svoje ciljeve Udruga ostvaruje pokretanjem građanskih inicijativa, projekata, programa i nezavisnih mišljenja u zajednici. Smisao građanske inicijative ”Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu” predstavljene Koprivničancima je utjecati na svijest građana o važnosti primarne reciklaže korisnog otpada. Svi željni sudjelovanja u toj hvalevrijednoj inicijativi, pojedinačna domaćinstva i stambene zgrade, na raspolaganju imaju besplatnu eko kutiju od recikliranog papira.

– Eko kutiju može dobiti svatko tko za to izrazi želju. Kada se kutija napuni starim papirom, potrebno je nazvati ili poslati SMS na broj naznačen na kutiji i pokupit ćemo stari papir koji je u njoj skupljen i kutiju ostaviti za daljnju upotrebu. Papir će se do reciklažnog dvorišta odvoziti u spremnicima eko-bicikla tako da ni njegov transport neće štetiti okolišu – pojasnio je Hlebar.

Primarna reciklaža put je ka održivom razvoju

Stari papir odvozit će se u eko biciklima; Foto: Ivan BrkićOvom se građanskom inicijativom rješava potreba svakog našeg sugrađanina da učini nešto dobro za sebe i vlastito zdravlje, okoliš i društvenu zajednicu u kojoj živi. Pruža se mogućnost za primarnu reciklažu starog papira u vlastitom životnom prostoru uz zadržavanje iste razine komocije i istovremeni doprinos porastu kvalitete života u zajednici.

– Ova Udruga bit će stožer ideja neophodnih za realizaciju održivog razvoja, mjesto gdje će njeni članovi, građani, iznositi svoje ideje – rekao je dožupan Ivan Pal.

Tijekom 2009. na Komunalnom odlagalištu Koprivnica deponirano je 70 tisuća tona otpada. O složenosti procesa gospodarenja otpadom govorio je Petrica Koštić, rukovoditelj Sektora komunalnih usluga GKP Komunalac.

– Gospodarenje otpadom kako bi se što je više moguće smanjio njegov negativni učinak na okoliš aktualna je tema. Koliko je točno to složen proces najbolje opisuje činjenica da se pri gospodarenju otpadom moraju poštivati četiri zakona i 20 različitih pravilnika – naglasio je Koštić.