poziv

Udruga Zelena Piškornica najavila miran subotnji prosvjed na Zrinskom trgu, Jakupić: Narod ovog kraja ne želi RCGO

Dodao je kako imaju potporu županijskog SDP-a, no ne i gradskog SDP-a. Također, podržavaju ih i svi nezavisni vijećnici Županijske i Gradske skupštine, HSS, Živi zid, Most.

14:30h
0

Udruga Zelena Piškornica za nadolazeću subotu u 11 sati najavila je miran prosvjed na Zrinskom trgu. Kako sami navode, cilj udruge je zatvaranje i sanacija Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o., koja već sada zauzima 11 hektara površine i 35 m visine, i protivljenje izgradnji RCGO Piškornica.

– Jedini način borbe koji nam je ostao je mirni prosvjed ili onakav kakav je bio u Konjiščini koji nije baš bio miran. Mislim da to nije potrebno, mislim da poruka koju šalje Udruga Zelena Piškornica šalje je jasna. Narod ovog kraja ne želi RCGO. Želimo da se postojeće odlagalište otpada sanira sarkofagom i promatra narednih 20 godina – rekao je Ivica Jakupić i pozvao sve mještane županije na prosvjed.

Dodao je kako imaju potporu županijskog SDP-a, no ne i gradskog SDP-a. Također, podržavaju ih i svi nezavisni vijećnici Županijske i Gradske skupštine, HSS, Živi zid, Most.

– Oni koji ih podržavaju jasno su se izrazili, a drugi koji nisu rekli ništa znači da nas ne podržavaju. To su Mreža, HDZ i gradski SDP. U svakom slučaju oni svi imaju prilike reći da se s time slažu, pa nek kažu. Nikada nigdje nisu. Ne treba se nitko ljutiti, ne treba varati narod. Nitko ih za ništa ne optužuje. Ako su protiv RCGO-a nek kažu i nek tako djeluju – govori Jakupić i pita se zašto se zagorski župan protivi gradnji spalionice, a naš župan se ne protivi.

RCGO je zamišljen kao centar za gospodarenje otpadom na istoj lokaciji za četiri ili čak šest susjednih županija, a prema novoj Studiji izvedivosti, koja je u izradi, vrlo vjerojatno i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku na površini od dodatnih 35 hektara naše plodne podravske zemlje, visine 35 m i s milijunima tona smeća – ukupno 46 hektara smeća uz naše domove, vodocrpilište Ivanščak, osjetljivu prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Smetlište Piškornica nalazi se na nedopustivoj hidrogeološkoj lokaciji jer je blizu ispod površine sloj od 63 metara šljunka, a podzemne vode su na samo jedan do četiri metra dubine tako da otrovi iz smeća odlaze izravno u njih.