gastro poslastica

Udruga žena Herešin organizirala izložbu jela od krumpira, Gordana Krčmar: To je lijek, sastojak za kolač, ali i igračka naših baka i djedova

Cilj manifestacije je osvijestiti građane da krumpir nije samo pripravak iz vrećice, već da su naši stari naporno radili na svojim poljima i uzgajali tu namirnicu koja je i u najsiromašnijim obiteljima bila dostupna svima.

08:49h
0
Foto: koprivnica.hr

U organizaciji Udruge žena Herešin održana je manifestacija ‘Izložba jela i dijela od krumpira’.

Događaj je organiziran u kompleksu Društvenog doma Herešin, a prisustvovale su mu mnogobrojno članice udruga žena s područja županije i građani.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Mišel Jakšić koji je u svom govoru pohvalio rad članica Udruge žena Herešin te napomenuo kako je upravo zahvaljujući njima Herešin bolje mjesto za život. Gradonačelnik Jakšić također se zahvalio svima okupljenima koji su svojim dolaskom podržali ovu manifestaciju.

U sklopu programa održana je izložba jela od krumpira kao i starog alata za uzgoj ove namirnice, u suradnji s najmlađim mještanima Herešina prikazan je skeč pod nazivom Ovako smo nekad sadili krumpir, a birao se i ocjenjivao najveći i najteži krumpir.

Posebne gošće manifestacije bile su članice Udruge žena Kašine i Udruge žena Ždale koje su se također predstavile s delicijama od krumpira svoga kraja.

Gordana Krčmar, predsjednice Udruge žena Herešin istaknula je da je program usmjeren na oživljavanje tradicije sadnje i uzgoja krumpira kao svakodnevne namirnice koja je od davnina do danas hranila brojne naraštaje.

-Cilj manifestacije je osvijestiti građane da krumpir nije samo pripravak iz vrećice, već da su naši stari naporno radili na svojim poljima i uzgajali tu namirnicu koja je i u najsiromašnijim obiteljima bila dostupna svima kao glavno jelo, kao prilog, kao osnovni sastojak za kolač, kao lijek za skidanje temperature, kao dekoracija i kao igračka naših baka i djedova – kazala je predsjednica Krčmar.

Za potrebe izložbe vrijedne članice Udruge prikupile su stare recepte jela koja su pripremile i predstavile na ovoj izložbi te poslužile za večeru svojim gostima i uzvanicima.

Podravkinim kuharima Zlatku Sedlaniću i Danijelu Baruškinu pripala je čast da ocjene pripremljena jela.

Izložba je bila otvorena za sve zainteresirane.

Foto: koprivnica.hr

čitam...
Loading...