Udruge predlažu da spomenik braniteljima bude isključivo u središtu Koprivnice

18:44h
0
110405-spomenik

– Naš je prijedlog da spomenik poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima bude postavljen isključivo u središtu grada i nigdje drugdje, odnosno ne na Gradskom groblju, Trgu Slobode i sličnim lokalitetima koji nam se nude kao alternativa – rekao je Mladen Pavković u emisiji Radija Glas Podravine, zastupajući stajalište koordiancije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gdje obnaša funkciju tajnika.

Branitelji te roditelji i udovice poginulih trenutno su u razgovorima s predstavnicima Grada Koprivnice kako bi se pronašla lokacija koja bi zadovoljila uvjete braniteljskih udruga, ali i one koje s druge strane postavlja struka, kako bi obilježje bilo adekvatno uklopljeno u svoj budući, urbani okoliš.

 

Cijeli projekt postavljanja, čini se, zapinje upravo zbog ultimativnog stajališta da spomen obilježje obavezno i isključivo mora biti u užem središtu grada, a predstavnici udruga svoj su zahtjev proširili i željom da budu navedena imena i prezime stradalih, što u dobroj mjeri zadire u sam izgled budućeg rješenja.

– Umjesto da u centru već odavno imamo spomen obilježje braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, mi imamo pet spomenika biciklu i kotače na samom trgu. Kad netko dođe u Koprivnicu, pomisli da su hrvatsku državu ostvarili biciklisti, kaže Pavković.

Spomenik hrvatskim vitezovima Domovinskog rata, Koprivničko-križevačka županija postavila je kod koprivničkog Doma mladih krajem 1998. godine

– Smeta me ultimativnost kojim udruge nastupaju, jer nameću ideje gdje će spomenik biti i kako smije izgledati, a kako ne, odnosno da rješenje mora biti figura, a ne apstraktni znak. Pritom zaboravljaju da zadiru u način korištenja javnog gradskog prostora na koji imaju pravo svi građani, rekao je povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, dajući stručno mišljenje o izgledu i poziciji budućeg obilježja, navodeći brojne primjere iz svjetskih metropola koje su svaka na svoj način riješile ovo pitanje.

Prihvatljivim smatra postavljanje memorijalno-komemorativnog spomenika posvećenog umrlima i poginulima, koji bi bio djelo eminentnog autora ili izradu rješenja koje bi bilo metafora, oda hrvatskoj slobodi i svima koji su kroz stoljeća doprinjeli da se ideja o hrvatskoj slobodi ostvari.

Potonje rješenje Pavković ne prihvaća, već inzistira da počast u središtu Koprivnice bude dana samo braniteljima iz Domovinskog rata, no dozvoljava da si, kako kaže, Grad napravi i jedan takav spomenik svima unazad nekoliko stoljeća te ga postavi gdje god želi.

Na nedavno pitanje vijećnika Ernesta Forjana o tome kad će spomen obilježje braniteljima biti postavljeno, gradonačelnik Mršić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odgovorio je kako su razgovori s predstavnicima udruga u tijeku.

Izvor: Glas Podravine