Ugašena Turistička zajednica đurđevačke Podravine, Grad Đurđevac osnovao svoju TZ

16:56h
0
Picokijada // Foto: www.djurdjevac.hr

Turistička zajednica područja đurđevačke Podravine nakon otprilike četiri godine postojanja došla je do raspada, što znači da će brigu o svojim manifestacijama i ukupnim naporima na razvoju turističke ponude preuzeti svaki za sebe grad Đurđevac, te općine Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković zamisao zajedničkog nastupa ocjenjuje dobrom, no odmah dodaje da partneri ipak više nisu mogli zajedno.

– Te 2010. godine ideja je bila dobra, no i taj pokušaj i pokušaj kasnijeg okrupnjavanja zapravo nije zaživio, a onda došlo je i do razmimoilaženja oko prioriteta, a kako su uvijek sredstva s kojima se raspolaže ograničena, tu su se javila određena nezadovoljstva, tako da je ova priča došla do one odluke gdje se moralo sjesti i otvoreno reći da li ima interesa za nastavak zajedničkog nastupa ili ne, naveo je Lacković.

Odluka o ukidanju Turističke zajednice područja bila je jednoglasna, a Lacković smatra da je za dio neuspjeha zaslužna i odredba prema kojoj su čelnici izvršne vlasti htjeli to ili ne morali biti i predsjednici turističkih zajednica svojih mjesta. To se sada novim izmjenama zakona ukida, pa očekuje i da se politika malo odmakne i prepusti struci neposredne odluke u turizmu. Đurđevački gradonačelnik dodaje da se nije gubilo vrijeme već je odmah održana osnivačka Skupština đurđevačke Turističke zajednice, te su tako organizacijski se vratili na stanje prije 2010-te. A o poslovima gradske zajednice đurđevački gradonačelnik kaže:

– Prvenstveno je naš zadatak da organiziramo na adekvatni način sve one turističke manifestacije koje imamo preko godine, koje su dobro poznate, dakle to je nama primarni zadatak. Imamo i turistički potencijal kroz naš Hotel Picok, s kojim moramo razvijati suradnju, imamo i klaster u osnivanju koji će imati zadatak povezati sve one male proizvođače, od medara, vinara i suvenira u jednu jedinstvenu priču, dakle i u tom dijelu će TZ imati zadaću.

Iako će Turistička zajednica kao i prije imati jednog zaposlenika, ona je čvrsto povezana sa stručnim službama gradske uprave, te joj one daju nužnu podršku, napomenuo je Lacković. Na taj način će Đurđevac sudjelovati u radu buduće regionalne menagement organizacije, kako ih novi zakon naziva i predviđa, a onda i u oblikovanju prepoznatljive podravske turističke ponude.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr