Uhvaćeni „kradljivci“starog papira iz Eko kutija

20:01h
0
Bicikl za prijevoz starog papira // foto: Ivan Brkić

U koordiniranoj građanskoj akciji članova UZOR-a Hrvatske i djelatnika Policijske uprave koprivničko-križevačke u utorak su pronađene dvije osobe koje već više mjeseci organizirano otuđuju stari papir iz Eko kutija na području grada Koprivnice. Građanin Koprivnice uključen u građansku inicijativu „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“, dojavio je da mlađi muškarac i starija žena sumnjivog izgleda i ponašanja otuđuju stari papir iz Eko kutija u stambenim zgradama, tako da je na njegovu inicijativu i pokrenuta ova akcija.

 

Slijedom toga, djelatnici PU koprivničko-križevačke poduzeli su sve potrebne radnje kako bi se spriječilo daljnje nastajanje štete te su u samo nekoliko minuta uhvatili „kradljivce“ papira. 

Naime, sumnjivci su bijelim kombijem, bjelovarskih registarskih oznaka (koji je od ranije poznat policiji) redovito obilazili lokacije stambenih zgrada u Koprivnici u kojima su postavljene Eko kutije te su otuđivali stari papir i odvozili ga u nepoznatom smjeru te na taj način nanosili štetu i građanima i Udruzi za održivi razvoj Hrvatske.

Građanska inicijativa „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ dio je nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za primarnu reciklažu svih vrsta korisnog otpada u vlastitom domaćinstvu. Eko kutijama se našim sugrađanima omogućuje odvojeno sakupljanje (primarna reciklaža) starog papira kao korisnog otpada u stambenim zgradama i kućanstvima.

UZOR Hrvatske razvija mrežu odgovornih članova u društvu, koji svojim djelovanjem doprinose održivom ekonomskom, okolišnom i društvenom razvoju zajednice. Već sada ova mreža broji 207 odgovornih članova iz različitih dijelova Hrvatske. Svoje ciljeve Udruga ostvaruje pokretanjem građanskih inicijativa, projekata, programa i građanskih mišljenja u zajednici.