NEDOSTATAK KADRA

Ukinute kvote za uvoz radne snage: Na 100 zaposlenih maksimalno 75 stranih

Taj će uvjet sve teže biti ispuniti građevinskim tvrtkama.

10:18h
0
U studenom su se najviše tražili radnici u građevinarstvu // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Uz evidencije koje je dosad vodio Hrvatski zavod za zapošljavanje, poput onih o nezaposlenima, potrebama za radnicima, mjerama i korisnicima aktivne politike zapošljavanja, ubuduće će ta institucija imati i evidenciju o mišljenjima za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj te testovima tržišta rada, piše N1. I jedno i drugo dio su obveza koje Zavod dobiva zbog primjene Zakona o strancima, koji je stupio na snagu 1. siječnja i kojima su ukinute kvote za uvoz radne snage, odnosno zapošljavanje radnika iz trećih zemlja.

Onaj tko želi uvesti radnike iz trećih zemlja, a to su u ovom kontekstu sve države osim država iz Europskoga gospodarskog prostora, odnosno članica EU-a, Lihtenštajna, Norveške, Islanda te Švicarske, morat će za to imati mišljenje Zavoda. Zavod je dužan prije toga provesti test tržišta rada, osim ako je zanimanje za koje traži radnike na listi onih za koje radnika u Hrvatskoj nema, pa onda slobodno može zaposliti stranca.

Svi drugi dužni su zatražiti test tržišta rada, izmjene Pravilnika o evidencijama HZZ-a objavljene na e-savjetovanju propisuju da mora ispuniti nekoliko uvjeta, a među njima je i onaj koji kaže da broj zaposlenih državljana Hrvatske ili člana Europskoga gospodarskog prostora ukupno u tom poduzeću mora biti barem 25 posto. To bi značilo da tvrtka može tražiti uvoz radne snage ako od sto zaposlenih, koliko ih primjerice ima, njih 25 ima hrvatsko državljanstvo ili državljanstvo neke članice EGP-a. Tvrtka koja traži uvoz radne snage ne bi u trenutku kad se provodi test tržišta rada smjela imati više od 75 posto radnika koji dolaze iz trećih zemalja. Taj će uvjet sve teže biti ispuniti građevinskim tvrtkama.

Tvrtka mora dokazati i to da je u šest mjeseci prije testa tržišta rada zaposlila na neodređeno vrijeme barem jednog državljana Hrvatske ili države koja je članica EGP-a. Usto poslodavac koji traži test tržišta rada, odnosno želi uvesti strane radnike, mora imati podmirene sve obveze po osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja. Poslodavac uz to mora ispuniti i uvjet da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja, piše N1.