Na inicijativu TISPOL-a, Mreže prometnih policija država Europe, idući četvrtak, 21. rujna u Podravini i Prigorju provodit će se ‘Europski dan bez poginulih u prometu’, poznatiji kao projekt pod nazivom EDWARD.

Cilj je potaknuti vozače da poštuju prometne propise te tako doprinesu smanjenju smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.

– Policijski službenici će taj dan organizirati niz preventivnih i represivnih aktivnosti usmjerenih na najčešće uzročnike prometnih nesreća i ugrožene skupine sudionika u prometu. U sklopu pojačanog nadzora prometa posebnu pozornost posvetit ćemo nadzoru brzine kretanja i alkoholiziranosti vozača te pješacima, biciklistima, mladim vozačima i djeci – rekla je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u županijskoj PU.

Također, pozvala je sve da se uključe u provedbu projekta tako da polože prisegu na stranicama projekta i pozovu članove obitelji, rodbinu, prijatelje i poznanike da učine isto.

projekt edward
Dražen Laljek i Mirela Škvorc // Foto: Matija Gudlin

Zainteresirani se mogu uključiti tako da snime kratke video poruke podrške provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu ili fotografije sa simbolom projekta, a to je 0 koja predstavlja nula poginulih u prometu – istaknula je M. Škvorc.

Prošle godine u projekt je bila uključena 31 zemlja Europe. Na taj dan, ukupno su poginule 43 osobe u prometnim nesrećama. Hrvatska je tada bila jedna od 19 zemalja u kojoj nije bilo poginulih.

Video i fotografije mogu se poslati na mail adresu EDWARD@siservice-europa.eu ili na mail adresu koprivnicko-krizevacka@policija.hr koja će ih proslijediti potom proslijediti.

čitam...