20.1 C
Koprivnica
Srijeda, 22. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
usklađivanje odluka

Ukrajinci koji dosele imat će jednaka socijalna prava kao Koprivničanci, sufinancirat će im se vrtić, prehrana u školi, jednokratna pomoć…
U

Grad je također obiteljima pomogao na način da su dodijeljeni bonovi za pomoć kod kupnje potrepština za djecu te su djeca dobila potreban pribor za školu, pojasnili su iz gradske uprave

Ne propustite

Dolazak stranih državljana, prvenstveno onih koji su u naš grad stigli iz Ukrajine, izazvala je domino efekt, a gradska uprava morat će se prilagoditi novim okolnostima, izmijeniti neke odluke i prerasporediti sredstva u proračunu kako bi se doseljenici s čim manje problema uklopili u našu životnu sredinu.

Neke odluke bit će nadopunjene uskoro, već idućeg tjedna na sjednici koprivničkog gradskoga Vijeća. Budu li prihvaćene, još jednom ćemo potvrditi da nam je prošloga tjedna opravdano dodijeljena titula europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

Naime, Grad Koprivnica trenutno je u postupku dopune Odluke o socijalnoj zaštiti građana Grada Koprivnice, kojom će se ubuduće obuhvatiti i stranci pod privremenom zaštitom.

– Odluka se predlaže s ciljem pružanja pomoći osobama doseljenim na područje grada Koprivnice uslijed oružanog sukoba i drugih ugrožavajućih situacija u Ukrajini.
Prava koja bi te osobe ostvarile dopunom odluke izjednačila bi se s pravima građana grada Koprivnice. Riječ je o pravima na podmirenje troškova stanovanja, troškova pohađanja dječjeg vrtića, prehrane učenika u školi i prehrane u domaćinstvu, jednokratne pomoći i slično. Znači oni koji će imati dobra primanja imat će prilikom plaćanja vrtića ili školske kuhinje pravo na jednaki iznos sufinanciranja kao i naši roditelji koji imaju prosječnu zaradu, isto tako, oni koji teško krpaju kraj s krajem, dobit će pomoć u istoj mjeri kao i naši građani s financijskim poteškoćama – pojasnili su iz Grada Koprivnice.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za potrebu realizacije ovih mjera nisu povećavana sredstva u Proračunu grada već su ista planirana u sklopu Proračunu Grada Koprivnice za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 4.616.500 kuna.

Ako vijećnici navedenu Odluku prihvate Grad će moći zaprimati zahtjeve za realizaciju
navedenih pomoći.

– Za sada u najavi imamo dvije obitelji koje imaju potrebu za smještajem djece u osnovne
škole. Ono što je specifično kod tih obitelji je da jedan od roditelja ima zaposlenje pa su sukladno navedenom obitelji adekvatno zbrinute. Grad je također obiteljima pomogao tako da su im dodijeljeni bonovi za pomoć kod kupnje potrepština za djecu te su djeca dobila potreban pribor za školu – pojasnili su iz gradske uprave.

Odluka se donosi na vrijeme od jedne godine, odnosno prema potrebi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

specijalno vozilo

FOTO/VIDEO Testira se mašina koja će glancati žute ploče i ostatak trga, električna je, bešumna i blaga prema tlakavcima

Radovi na Zrinskom trgu u samom su finišu, a nakon što dobije sve dozvole i bude predan na korištenje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti