Ulica Taraščice prije 50 godina

07:40h
0
Ulica Taraščice prije 50 godina

Ovu koprivničku ulicu možete prepoznati samo po zgradi u pozadini, smještenu na uglu Basaričekove i današnje Meštrovićeve ulice, tamo gdje se gradi prometni rotor. Pomučili bi se i bolji poznavatelji grada, ali to, jasno, ne vrijedi za starije stanovnike. Oni znajuda je to Ulica Taraščice. Bit će zanimljivo spomenuti da je jedno vrijeme bila prozvana ulicom Doktoraščice, jer se u prvo vrijeme nije mogao odgonetnuti njen povijesni naziv.

A ta je ulica zapravo bila jedini put od željezničkog kolodvora do mosne vage na kraju ulice s lijeve strane na današnjem Trgu mladosti, nekadašnjem trgu Pod pikom, gdje su se održavali sajmovi i vagala stoka. Naknadno probijena ulica s lijeve strane zgrade tzv. carinarnice dakako nije postojala, kasnije je prozvana Opatičkom, ali o tome drugi puta.

No, Ulica Taraščice, kojom su mnogobrojna djeca išla put škola, imala je i svoje ”zamke”. Kod današnjeg hotela Podravina u udubljenju, koje je inače bilo i s desne strane, tamo gdje je parkiralište ispred kuglane (i gdje su se djeca zimi sanjkala, tj. spuštala niz brijeg kod Horvatove kuće), ljeti i u proljeće bile se česte poplave, koje su današnjom Ulicom državnosti dolazile i do centra grada.

 

Još malo o slici. S desne strane prva kuća je Krmpotićevih, a ispred nje se nazire Jertecov plot. Kuća na dnu slike desno je Miškecova. S lijeve strane u privatne kuće Karlovićevih. Na livadici na kraju tog bloka sagrađeni su Obrtnički dom i zgrada osiguranja Sava.

Na ulici, primjećujete, nema asfalta. Preživjelo se i bez njega.

čitam...