Prijedlog iz sindikata i matice

Umirovljenici zahtijevaju dodatak na mirovine dok ne prođe koronavirus: “Stariji građani glasat će na izborima za one koji pokažu da im je stalo”

Pozivaju se na primjer iz Slovenije, gdje će svi umirovljenici koji primaju mirovinu do 700 eura dobiti jednokratnu solidarnu naknadu u rasponu od 130 do 300 eura.

09:46h
0
Foto: Sanjin Bojić
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika žele od Vlade da umirovljenicima isplaćuje dodatak na mirovine, stoji u njihovom otvorenom pismu premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima.

Zahtijevaju da im se isplaćuje dodatak sve dok kriza zbog koronavirusa ne završi, a prema njihovom prijedlogu, najviše bi dobili oni s najmanjim mirovinama, prenosi Index.

– Sindikat umirovljenika (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) upućuju ovo otvoreno pismo hrvatskoj vladi sa zahtjevom da se za vrijeme trajanja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa isplaćuje solidarni dodatak na mirovine umirovljenicima, i to obrnuto proporcionalno visini mirovine, tako da oni s mirovinama nižima od 2000 kuna dobiju najviše, npr. 400 kuna solidarnog dodatka mjesečno, oni s 2000 do 3000 kuna mirovine 300 kuna, od 3000 do 4000 kuna 200 kuna, oni s mirovinom od 4000 do 5000 kuna 100 kuna dodatka, dok bi se onima s mirovinama višima od 5000 solidarni dodatak od 100 kuna isplaćivao samo ako je riječ o samcima. Proteklih dana istupili ste s nizom mjera kojima bi se trebalo olakšati gospodarsko posrtanje zemlje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Pozdravljamo i jednu jedinu indirektnu mjeru koja se odnosi na umirovljenike, a to je izjava premijera Andreja Plenkovića kako vlada ni u kojem slučaju neće dirati mirovine – navode umirovljenici u pismu.

Pozivaju se na primjer iz Slovenije, gdje će svi umirovljenici koji primaju mirovinu do 700 eura dobiti jednokratnu solidarnu naknadu u rasponu od 130 do 300 eura.

– Koliko Slovenija skrbi o svojim umirovljenicima govori i podatak da udjel prosječne slovenske mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi 58 posto, dok je u Hrvatskoj bijednih 38 posto. Iako slovenski umirovljenici žive puno bolje od hrvatskih, država im je svejedno odlučila pokazati koliko joj je stalo do njih. I Srbija je donijela slične gospodarske mjere kao i Hrvatska, no za razliku od nas, ta zemlja će svim svojim punoljetnim građanima pa tako i umirovljenicima isplatiti 100 eura jednokratne pomoći – kažu iz Sindikata i Matice.

– U brojnim drugim europskim zemljama posežu za sličnim mjerama za zaštitu umirovljenika i starijih osoba, osim Hrvatske koja smatra da je dovoljno obećati kako se neće smanjivati ionako mizerne mirovine. Stoga predlažemo hrvatskoj vladi uvođenje solidarnog dodatka na mirovine kroz tri mjeseca koliko će najmanje trajati epidemijska kriza. Pozivamo je da se trgne i konačno počne razmišljati o onim najugroženijim slojevima stanovništva, što su, uz nezaposlene, definitivno umirovljenici, i pokaže da nije na njih zaboravila i u ovim nestabilnim vremenima, ali i da osvijesti kako će građani starije dobi na ovogodišnjim parlamentarnim izborima glasati za one koji pokažu da im je do njih stalo – stoji u priopćenju.