Umjesto automobila, središtem grada „zagospodarili“ pješaci i biciklisti

14:38h
0
Središte grada bilo je zatvoreno za sva motorna vozila // foto: Ivan Brkić

Europskim Danom bez automobila ujedno je i završio Europski tjedan kretanja

Ulice koje se nalaze u užem središtu grada, danas su – na Europski dan bez automobila, bile zatvorene za sva motorna vozila. Zabrana prometovanja vozilima vrijedila je od 7 ujutro pa sve do 16 sati, a mnogi građani iskazali su zadovoljstvo ovom akcijom.

Tako su mnogi biciklisti, ali i pješaci, iskoristili ovu novonastalu situaciju te su provozali svoje „ljubimce na dva kotača“ po cestama kojima im je to inače onemogućeno. Osim njih, središtem grada mogla su prometovati jedino vozila MUP-a, hitne pomoći i vatrogasaca.

Ova akcija u sklopu Europskog tjedna kretanja provodi se kako bi se građani potaknuli da pješačenjem, odnosno bicikliranjem pridonesu boljem i zdravijem načinu života. Ujedno, ovime se apelira i na vozače motornih vozila da što manje koriste ulice koje se nalaze u samome središtu Grada.

Današnji Dan bez automobila iskoristili su i brojni vrtićarci koji su u pratnji svojih odgajateljica  također ponosno „marširali“ središtem Koprivnice. Tako su polaznici dječjeg vrtića „Smiješak“ kredama oslikavali novoasfaltiranu Frankopansku ulicu, dok su nešto dalje, ispred koprivničkog muzeja, svoje radove izložili njihovi vršnjaci, ali najmlađi osnovnoškolci.

Na kolniku Frankopanske ulice djeca su pokazivala svoja likovna umijeća // foto: Ivan Brkić foto: Ivan Brkić foto: Ivan Brkić

Aktivno je bilo i u centru grada gdje je održano natjecanje osnovnoškolaca u spretnosti na biciklu, pokazni sat tjelesne kulture na rolama održale su učenice Gimnazije “Fran Galović”, a srednjoškolci su nešto dalje igrali košarku.

Europski Dan bez automobila obilježava se od 2000. godine, a njime se ujedno i završava Europski tjedan kretanja.

čitam...