Umjesto derutne kuće na Florijanskom trgu bit će poslovni prostori

10:02h
0
Rušenje stare zgrade na čijem mjestu će se izgraditi nova identična staroj

Prije otprilike dva tjedna svjedočili smo urušavanju stropa u ruševnoj zgradi na Florijanskom trgu.Ta je građevina u najužem centru grada bila jedna od najstarijih u Koprivnici no vrijeme je uzelo svoj danak i kuća se počela urušavati.

Preplašeni zvukom koji su čuli kad je propao strop i dimom koji je izlazio kroz podrumske prozore, Oršanići koji žive na Florijanskom trgu 12 poozvali su vatrogasce. Naime, njihova je netom obnovljena kuća jednim cijelim zidom spojena sa sada srušenom kućom u vlasništvu Ivana Udovičića iz Koprivnice.

Nova zgrada bit će identična srušenoj staroj

Za kuću na Florijanskom trgu Udovičić je ishodovao i restauracijsku dozvolu i dozvolu za rušenje. U obnavljanje oronule kuće nije se upuštao zbog oštrih kriterija konzervatora koji su mu troškove restauracije tjerali do vrtoglavih iznosa.

– Restaurirati zgradu nije bilo moguće jer je cijela bila trula i nikakvim zahvatima se nije mogla sanirati i osposobiti za daljnju upotrebu. Treba voditi računa o sigurnosti, a reći da se nešto trulo može dovoljno dobro sanirati da bi bilo u potpunosti sigurno je zabluda – naglasio je Ivan Udovičić.

Kalkulaciju troškova gradnje nove zgrade od temelja još nije radio, ali sigurno će ga taj pothvat koštati manje nego saniranje trule zgrade prema pravilima nadležnog Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Budući da je srušena zgrada smještena u najužem centru grada i dio je stare gradske jezgre, nova zgrada koja će niknuti na njenom mjestu mora biti identična onoj srušenoj.

– Postoje pravila koja je nužno poštivati kada se restauriraju ili ponovo grade objekti koji su dio stare gradske jezgre. Mi ćemo se tih pravila pridržavati – naglasio je Udovičić koji će svoja ulaganja u kuću n Florijanskom trgu vratiti tako što će u novoj zgradi napraviti poslovne prostore koje će iznajmljivati.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW