SLUČAJ SE ISTRAŽUJE

Umjesto fiziološke otopine pacijentu ubrizgan dezinficijens?

Unatoč naporima liječnika, nastupilo je zatajenje organa i smrt. Naložena je obdukcija.

08:24h
0
Foto // Miroslava Novak

U Županijskoj bolnici Čakovec jučer je preminuo 62-godišnji muškarac, a do tragedije je dovela “primjena nedopuštenog sredstva”, kako navode u bolnici, piše eMeđimurje.

– Pacijentu A.T., kojem je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na COVID-19, dana 29. rujna 2020. godine učinjena je planirana rutinska terapija hemodijalize. Tijekom postupka intravenski je primijenjeno nedopušteno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka – izvijestila je danas Županijska bolnica Čakovec. Unatoč naporima liječnika, nastupilo je zatajenje organa i smrt. Naložena je obdukcija.

– Unutar Županijske bolnice Čakovec provode se propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja. O navedenom događaju obaviješteno je nadležno ministarstvo i sve nadležne institucije – ističe ravnatelj doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

Inače, preminuli muškarac je iz sela Štefanec pokraj Čakovca. U obitelji nisu zasad htjeli ništa govoriti. – Pustite nas da ga na miru pokopamo – rekli su.

Netko iz obitelji je već podigao kaznenu prijavu i pokrenuta je istraga.

Izgledno je da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska kemikalija za dezinficiranje. Uz pacijenta su, doznaje NOVA TV, bile dvije medicinske sestre.

O tragediji koja se dogodila u čakovečkoj bolnici reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s predsjednicom Upravnog vijeća bolnice Čakovec dr. sc. Sonjom Tošić Grlač.

Tošić Grlač izrazila je sućut obitelji preminulog pacijenta i kazala da sestre koje su uključene u ovu tragediju više ne rade.

„Do daljnjega neće ni raditi“, rekla je.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

čitam...