Županijski proračun i obrazovanje

Umjesto kredita stipendije, a rupe će se popunjavati dvostruko skupljim učeničkim autobusnim kartama

09:30h
0
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Ove godine planira se krenuti s 15 do 20 stipendija, natječaj će biti objavljen kroz 20 dana, a iznos će biti 700 kuna mjesečno, ali prema Korenovim riječima, deficitarna zanimanja još nisu utvrđena.

Na Županijskoj skupštini bilo je riječi i o ulaganju u obrazovanje, bilo na posredan ili neposredan način.


Kako je već prije najavljeno, više neće biti studentskih kredita nego se Županija vraća stipendiranju.

– Procijenili smo da nakon silnih godina više ne možemo pratiti kreditni program, jer je u većine učenika koji su u redovitom roku uspješno završavali studije, njihov kredit pretvoren u stipendiju. Sve ćemo postojeće kredite do kraja sufinancirati, a od ove ćemo godine uvesti model stipendiranja kojim želimo usmjeravati studente prema zanimanja s realnijom izglednosti zapošljavanja odnosno deficitarnim zanimanjima – izvjestio nas je župan o novoj odluci Županije jednoglasno podržanoj od Skupštine i dodao kako je već napravljen pravilnik prema kojem će se bodovati deficitarnost i uspjeh, uključujući i socijalnu komponentu.

Tako se ove godine planira krenuti s 15 do 20 stipendija, natječaj će biti objavljen kroz 20 dana, a iznos će biti 700 kuna mjesečno, ali prema Korenovim riječima, deficitarna zanimanja još nisu utvrđena dok se ne uskladi sve sa Zavodom za zapošljavanje i potrebama tržišta.

Po pitanju ulaganja u srednjoškolce odnosno njihov školski prijevoz, priča nije baš pozitivna te će u tom slučaju ponajviše trpjeti džep roditelja, jer je najavljeno povećanje cijene mjesečne karte za autobus na 100 kuna, dvostruko od dosadašnjeg iznosa, a za vlak s 20 na 30. Sve to proizlazi iz slabijih proračunskih prihoda ove godine, što zbog nepredvidivog pada cijena nafte i plina, što zbog jednostranog kršenja ugovora od strane Ministarstva obrazovanja za koprivničku gimnaziju.

Sjednica Županijske skupštine // Foto: Matija Gudlin
Sjednica Županijske skupštine // Foto: Matija Gudlin

– Posljedično tome povećali su nam se i troškovi za prijevoz srednoškolaca, što je s 1,2 milijuna kuna utjecalo na rascijep između prihodovne i rashodovne strane. Taj ćemo debalans dijelom zatvoriti podizanjem kratkoročnog jednogodišnjeg kredita od 8,8 milijuna kuna, ali dijelom i povećanja cijene mjesečne učeničke karte – objasnio je Koren i rekao kako smo Županija koja je dosad izdvajala najviše sredstava iz vlastitog proračuna za subvencioniranje prijevoza srednjkoškolaca, što je na godišnjoj razini iznosilo gotovo sedam milijuna kuna.

– Od Države smo dobivali 41 posto od ukupnog troška, a svu preostalu razliku plaća Županija u dogovoru s našim prijevoznikom. Nažalost, sedam milijuna iznos je koji nećemo moći pratiti u idućoj godini – Korenov je zaključak.

Isto tako, dio proračunskih rupa planira se zatvoriti viškom prihoda nad rashodima zdravstvenih ustanova za projekte koje one do kraja godine neće realizirati. Uz to, kraju se privodi otplata jednokratnog kredita od pet milijuna kuna te kredita za Odjel interne u koprivničkoj bolnici.

Županija će predložiti i prodaju udjela u trgovačkim društvima PZC Varaždin i Ceste Bjelovar pa i s te strane očekuju popunjavanje proračuna, najavio je župan Koren i za kraj zaključio kako se sve jedinice lokalne samouprave zadužuju ukoliko žele završiti neke projekte.

Na jučerašnjoj Županijskoj skupštini javno su imenovani i članovi upravnih vijeća koprivničke bolnice Miljenko Flajs, Tihomir Hodak i Željka Koluder-Vlahinja, te županijskog Doma zdravlja Irena Jagarinec na mjestu donedavnog  Mate Devčića.

čitam...