podignuta optužnica

Umjesto u samoizolaciji, Koprivničanac (70) hodao gradom, kupovao robu, plaćao račune i koroni izložio desetak osoba

Mjeru je kršio krajem siječnja ove godine, a odvjetništvo je prošlog tjedna podiglo optužnicu

16:30h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Za nekoliko mjeseci bit će dvije godine otkako je korona ušla u naše živote. Prvi slučaj u Lijepoj našoj zabilježen je krajem veljače 2020. godine i tada ni u ludilu nismo mislili da će se tom bolešću zabavljati sudovi, državna odvjetništva i slične ustanove. Međutim, prevarili smo se.

Ovaj virus i dalje je udarna vijest, promijenio nas je, uveo mnoga ograničenja i zabrane, a samim time i otpornost mnogobrojnih prema istom. Takav je bio i jedan 70-godišnji Koprivničanac, protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo prije tjedan dana podiglo optužnicu zbog počinjenja produljenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Preciznije rečeno, 70-godišnjaka se tereti da je krajem siječnja ove godine, točnije od 21. do 27. siječnja, bio prilično živahan, iako mu je to bilo zabranjeno. Naime, dijagnosticiran mu je bio Covid-19, a samim time i izrečena mjera samoizolacije, koju je junak ove priče kršio.

Nije se držao svoja četiri zida, kako se to popularno kaže, već je nekoliko puta izlazio izvan dvorišta. Sudstvo kaže, barem četiri puta. Kupovao je robu, plaćao račune, odlazio u svoje trgovačko društvo. Pritom je došao u kontakt s ukupno 11 osoba, koje je izložio mogućoj zarazi.

Iako je od tada prošlo 10 mjeseci, zbog tih nepromišljenih radnji 70-godišnjak bi sad mogao, a vjerojatno i hoće odgovarati. Kakva će ga kazna stići odlučit će se na koprivničkom Općinskom sudu.