Pro(iz)vedi mladost u kulturi

Umjetnici i dizajneri s mladima će raspravljati o implementaciji praktične nastave iz područja filma, grafike i ulične umjetnosti

Projekt Pro(iz)vedi mladost u kulturi povezuje BLOK, umjetnike i učenike u proizvodnji participativne umjetnosti, a usmjerava se na srednjoškolske učenike gimnazijskih i strukovnih škola.

14:04h
0
Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva // Foto: Ana Huzjak Kišivan

Javnom raspravom o potencijalima likovne umjetnosti i vizualne kulture u srednjoškolskom obrazovanju otvara se projekt Pro(iz)vedi mladost u kulturi kojim se u tri srednje škole privremeno implementira praktična nastava iz područja filma, grafike i ulične umjetnosti.

U okviru radionica u gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcuzagrebačkoj Islamskoj gimnaziji dr. Ahmed Smajlović i Tehničkoj školi Zagreb pod stručnim vodstvom umjetnika i dizajnera mlađe generacije prenosit će se znanja o proizvodnji umjetničkog djela te razvijati kritičko razmišljanje i kreativnost  učenika, inzistirajući na njezinoj važnosti, ali i neodvojivoj vezi sa širim društvenim procesima.

Na okruglom stolu koji će se održati u petak 26. siječnja 2018. u prostorima đurđevačke gimnazije sudjeluju profesorice likovnih umjetnosti s dugogodišnjim pedagoškim iskustvom Ida Loher i Sanja Balen te viša asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu Josipa Lulić. Govorit će o važnosti implementacije ovakvih i sličnih radioničkih programa u nastavne i vannastavne aktivnosti te o razvojnim potencijalima novih modela umjetničkog obrazovanja u srednjim školama. Razgovor moderira kustosica iz BLOK-a Ivana Hanaček.

Projekt Pro(iz)vedi mladost u kulturi povezuje BLOK, umjetnike i učenike u proizvodnji participativne umjetnosti, a usmjerava se na srednjoškolske učenike gimnazijskih i strukovnih škola. Istraživanja na kojima se temelji pokazala su da se na ovoj skupini prelamaju ključni problemi društva: smanjenje dostupnosti socijalnih usluga, porast kompeticije na tržištu rada i slabljenje socijalnih institucija, što rezultira produbljivanjem socijalnih razlika. Podaci pokazuju da je čak četvrtina mladih u realnom riziku od siromaštva, da je društveno neprihvatljivo ponašanje u porastu, kao i društvena nebriga o provođenju slobodnog vremena. Manje od 10% mladih često odlazi na kulturne programe, što je posljedica propadanja kulturne infrastrukture posebno u ruralnim predjelima, kao i neadekvatne zastupljenosti umjetničkog obrazovanja u srednjim u prvom redu u strukovnim, ali i u gimnazijskim programima.

Na okruglom stolu govore: 
prof. likovne kulture Ida Loher, asistentica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, osnivačica udruge OPA
akad. slikarica Sanja Balen, profesorica u Školi primijenjenih umjetnosti, odjel likovne umjetnosti i dizajna
dr. sc. Josipa Lulić, viša asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu
moderira: Ivana Hanaček, kustosica iz BLOK-a

Uoči okruglog stola publiku će pozdraviti ravnateljica đurđevačke gimnazije prof. Nevenka Lončar i Ivana Hanaček, voditeljica projekta “Pro(iz)vedi mladost u kulturi”. Nakon okruglog stola za publiku i sudionike je organiziran ručak, a potom razgled Đurđevca i Đurđevačkih pijesaka pod vodstvom učenika i profesora Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva.

Zainteresirani učenici mogu se javiti profesorima likovne umjetnosti i tajništvu u svojim školama. Sve zainteresirane za sudjelovanje u javnoj prezentaciji molimo da se za više informacija jave koordinatorici odnosa s javnošću Inesi Antić (092 3130603) ili voditeljici projekta Ivani Hanaček (091 7679825)

čitam...