UNICEF: Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima krizom

08:18h
0
Unicef

Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima su aktualnom gospodarskom krizom koja je od 2008. osiromašila dodatnih 2,6 milijuna djece u razvijenim zemljama, objavio je UNICEF. Ta je UN-ova agencija za zaštitu prava djece objavila izvješće o utjecaju gospodarske krize na djecu u razvijenim zemljama EU-a i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).


U analiziranoj 41 državi živi ukupno 76,6 milijuna siromašne djece, koliko je i stanovnika Turske, upozoravaju u UNICEFU-u i kritiziraju vlade što su u krizi posegnule za “rezanjima” proračuna, što je posebno pogodilo djecu.

 

Siromaštvo se povećalo u 23 zemlje, najviše u Irskoj, Grčkoj, Latviji, Hrvatskoj i na Islandu. Broj djece koja žive u obiteljima s prihodima ispod granice siromaštva pao je u 18 država, najviše u Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Finskoj.

Hrvatska je na 38. mjestu te ljestvice pošto je broj siromašne djece u odnosu na 2008. skočio za 11,8 %. Najveći porast bilježi Irska – 20,4 %, a od susjednih zemalja više je siromašne djece u Mađarskoj(2,9 %) te Sloveniji (1,8 %). Porast siromašne djece bilježe i SAD (2,6 %) te Velika Britanija (1,6 %), pokazuju podaci UNICEF-a.

Hrvatska je rekorder i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S 8,5 % više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41. mjesta na ljestvici promatranih zemalja. Najveći porast u toj su skupini bilježi Cipar (9 %), Grčka (8,9 %) te Italija i Rumunjska sa 5,6 %, a susjedna Slovenija 2,7 % i Mađarska 3,9 %.

Izostane li cjelovit odgovor, to bi moglo imati negativne dugoročne posljedice za cijela društva, zaključuju u UNICEF-u i upozoravaju na moguće usporavanje rasta stanovništva, jer mladi zbog ekonomskih uvjeta nisu motivirani zasnovati obitelj.

Vlade su u razdoblju rasta trebale raditi na smanjenju siromaštva kako bi se zaštitile od budućih šokova, navodi UN-ova agencija pozivajući vlasti da zajamče minimum socijalnih standarda.

izvor: biologija.com.hr (Banka.hr)

 

čitam...