iz bakine škrinje

Uoči nastupa u Koprivnici, folkloraše ugostio župan Koren: Ovakvi susreti služe za zbližavanje i povezivanje naroda, Županija ulaže velik trud u očuvanje tradicije

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja u đurđevačkom Domu kulture, druga festivalska večer održat će se danas, 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici

15:30h
0
Foto: KCKŽŽ

Župan Darko Koren sa suradnicima održao je prijem za sudionike 12. Međunarodnog festivala folklora Iz bakine škrinje kako bi im poželio dobrodošlicu u ime Koprivničko-križevačke županije.

Sudionicima festivala zahvalio je na dolasku, kao i Organizacijskom odboru na doprinosu manifestaciji koja se kroz godine etablirala u jednu od najznačajnijih takve vrste u ovom dijelu Hrvatske.

– Iznimno nam je drago što vas možemo ugostiti u kraju koji se ponosi svojom kulturom i tradicijom te se nadam kako ćemo mnogo naučiti jedni od drugih. Kao Županija ulažemo velik trud u očuvanje tradicijskih vrijednosti te zahvaljujemo svim entuzijastima u tom području na njihovom predanom radu. Upravo ovakvi susreti služe kao način zbližavanja i povezivanja naroda, od kojih svaki kroz folklor čuva svoj nacionalni identitet – kazao je župan te sudionicima.

Dožupan Ratimir Ljubić je istaknuo kako je cilj manifestacije, uz prezentaciju bogatstva nošnji, plesa i običaja i temelj za buduću suradnju, međusobna druženja i nova prijateljstva.

Predsjednica županijske Zajednica i predstavnica organizatora Nada Šešić izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli u kontinuitetu održati ovu manifestaciju punih 12 godina te je zahvalila županu i suradnicima na podršci i izdvojenom vremenu.

Foto: KCKŽŽ

– Bez podrške Županije Festival ne bi mogao opstati, a zahvaljujem i našim gostima, koji su predstavnici najboljih folklornih skupina iz svojih zemalja, na dolasku i angažmanu. Čast nam je što možemo našu tradiciju i kulturu prikazati drugim narodima, ali i što možemo upoznati posebnosti njihovih zemalja – istaknula je predsjednica Šešić, zaželjevši gostima ugodan boravak u Županiji.

Zahvale na prijemu, kao i na srdačnoj dobrodošlici u Koprivničko-križevačku županiju, uputili su predstavnici Folklornog ansambla Pletenka iz Makedonije, Hrvatske folklorne grupe Gradišća Poljanci iz Austrije, Plesnog ansambla Somogy iz Mađarske, Folklornog ansambla Hont iz Slovačke i Folklorne skupine Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije, kao i domaćini – predstavnici Folklornog ansambla Koprivnica.

Nakon prijema, folkloraši su i zaplesali na koprivničkom trgu.

Festival ove godine okuplja oko 260 izvođača. S obzirom na to da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine.

Foto: KCKŽŽ

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja u đurđevačkom Domu kulture, druga festivalska večer održat će se danas, 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, a tom će prilikom u predvorju Doma biti predstavljen i dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine ovog kraja, kao i kulturna baština zemalja sudionika Festivala.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić

čitam...