Županija otpisuje 4,9 milijuna kuna studentskih kredita

13:05h
0
Mladen Antolić, pročelnik za prosvjetu, kulturu, znanost i šport

Koprivničko-križevačka županija će u ponedjeljak i službeno prekrižiti 4,9 milijuna kuna koje je od 2003. do 2009. godine podijelila studentima u sklopu kreditiranja njihovog školovanja. Mladen Antolić, pročelnik za prosvjetu, kulturu, znanost i šport, je najavio da će se na Županijskoj skupštini taj novac knjigovotstveno otpisati jer su studenti ispunili obaeze predviđene Pravilnikom koji je važio do unatad četiri godine:
– Studenti su dobivali 500 kuna potpore mjesečno, a pravo na potpuno oslobađanje od vraćanja tog novca ostvarilo ih je 157, jer su školovanje završili u apsolventskom roku i s prosjekom ocjena 3,5 i više. Dio kredita neće morati vratiti 77 studenata, a još uvijek kreditiramo njih 50, no i to ćemo privesti kraju za godinu dana. Od 2006. godine studente više ne kreditiramo vlastitim novcem, nego sredstvima banke, a na nama je sufinanciranje kamata.
Antolić je napomenuo da Koprivničko-križevačka županija po novom sistemu pomaže obrazovanje 350 studenata te da oni umjesto 500 dobivaju 700 kuna mjesečno potpore.