Županijski HSU za sada ne odustaje od koalicije s vladajućima

11:34h
0
semper

092707semper-mŽupanijski ogranak Hrvatske stranke umirovljenika do daljnjega neće izaći iz koalicije s HDZ-om i HSS-om, bez obzira na krajem prošlog tjedna donesenu odluku središnjice te stranke da na državnoj razini više neće podupirati vladajuće. Rekao je to predsjednik koprivničkog ogranka HSU-a i član predsjedništva stranke Željko Šemper i dodao da je takav stav zauzet zato jer županijski ogranak za sada nema razloga razvrgnuti koaliciju:

– Podržavamo središnjicu u odluci da raskine koaliciju jer je ministar Šuker odlučio oporezivati cijelu mirovinu, no istovremeno svaki županijski, gradski i općinski ogranak ima pravo da, kao i u vrijem izbora, samostalno odlučuje s kim će koalirati. U našoj bi Županijskoj skupštini moglo doći do potpune promjene u smislu većine glasova kad bi dva naša člana izašla iz koalicije, što se u drugim sredinama već i dogodilo, no za sada ne razmišljamo o tome, jer s HSS-om i HDZ-om nemamo nesuglasica. Stoga nismo ni razgovarali s koalicijskim partnerima o promjenama na državnoj razini, a ako se stvari i zakompliciraju promjena neće biti prije rujna.

Šemper je ponovio da su umirovljenici u posljednjih 15 godina oštećeni za 20-ak milijardi kuna, od čega samo u prvom polugodištu ove godine za 1,2 milijarde kuna zbog odredbi aktualnog mirovinskog zakona. Također, kazao je da se posljednjim rebalansom državnog proračuna nije smjelo zadirati u prihode umirovljenika i radnika, već da su vladajući trebali deficit smanjiti rješavanjem problema koje imaju sa sivom ekonomijom, povlaštenim mirovinama i slično.