volonteri imaju jasne oznake

UPOZORENJE Crveni križ: Pojavili su se prevaranti, nemojte im davati novac

Također, ako trebate pomoć ili neku drugu informaciju, nazovite i na fiksne brojeve Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica: 048/642-193; 048/642-177; 048/222-655.

14:37h
0

Hrvatski Crveni križ danas je upozorio građane, osobito starije, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji koji nemaju nikoga da ih opskrbi namirnicama, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za dostavu hrane i lijekova.


HCK građanima poručuje da budu oprezni te da volonteri Crvenoga križa za svoju pomoć koju pružaju ranjivim skupinama u vrijeme epidemije koronavirusa ne traže nikakvu novčanu naknadu.

– Volonteri Crvenoga križa nose vidljive oznake crvenoga križa, najavljuju svoj dolazak i ispunjavaju obrazac s potrebnim podacima, a uz sve to strogo se pridržavaju svih mjera sigurnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom – ističe Crveni križ u priopćenju.

HCK smatra kako je tužno što ima onih koji zloupotrebljavaju ovu ionako tešku situaciju i apelira na sve da je sada vrijeme za pokazivanje ljudskosti i međusobne podrške. Navode kako su potrebe građana, osobito onih s područja grada Zagreba, iznimno velike i nastoje pružiti pomoć svima kojima je doista i potrebna.

Stoga je besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine.

– Naš je fokus na njima te stoga molimo one koji imaju obitelj i prijatelje da budu solidarni i za pomoć se obrate njima tako da se ekipe Crvenoga križa mogu fokusirati na one koji su u zaista najvećoj potrebi – naglašava HCK.

Podsjećaju da se u ovom trenutku provodi dostava osnovnih životnih potrepština – hrane i lijekova te da ne dostavljaju tople obroke.

Napominjući kako oko dvije tisuća volontera Crvenoga križa svakodnevno diljem Hrvatske ljudima pruža pomoć, poručuju i da je trenutno najviše aktivnosti na zagrebačkom području jer se stanovništvo suočava i s posljedicama potresa.

Osim dostave hrane i lijekova, volonteri Crvenoga križa 24 sata dnevno pružaju i psihosocijalnu podršku putem telefona 0800 1188.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, uz gore spomenuti broj, ako vam je potrebna psihosocijalna pomoć, možete nazvati i na 091/9426-800 koji je dostupan svakodnevno od 10 do 18 sati.

Također, ako trebate pomoć ili neku drugu informaciju, nazovite i na fiksne brojeve Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica: 048/642-193; 048/642-177; 048/222-655.

čitam...