POTENCIJALNE OPASNOSTI

Upozorenje policije: Nemojte paliti vatru na nedozvoljenim mjestima, nepažnja može uzrokovati štetne posljedice

Više uputa o spaljivanju, koje je objavila PU koprivničko-križevačka, donosimo u okviru.

09:21h
0
IMG  WA
Ilustracija // Foto: Mateo Alečković

Pisali smo o požaru koji je jučer, na neobrađenoj površini, izbio između Rasinje i Lukovca. Povodom toga, Policijska uprava koprivničko-križevačka skreće pozornost na potrebu pridržavanja odredbi Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla. Podsjećaju kako dolaskom proljeća i ugodnijih temperatura počinju radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta.

– Nemojte paliti vatru na nedozvoljenim mjestima, noću, za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora, ne uništavajte okoliš jer mala nepažnja može uzrokovati štetne posljedice – upozoravaju.

Više uputa o spaljivanju, koje je objavila PU koprivničko-križevačka, donosimo u okviru.

Policija upozorava pučanstvo da je:

Zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju.

Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre.

Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina mora iznositi 20 metara, a od ruba šume 50 metara.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192.) ili županijski centar 112 (na tel. 112) te započeti s gašenjem.

Zakonom o zaštiti od požara (NN broj 92/10) iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.  Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pročitajte i kaznene odredbe.

Zato molimo građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju odredbi Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.