Uprava Podravke odbila radnicima isplatiti dodatak od 400 kuna neto plaće

16:51h
0
Uprava Podravke odbila radnicima isplatiti dodatak od 400 kuna neto plaće

Današnji pregovori sindikata i Uprave Podravke oko aneksa Kolektivnog ugovora su prekinuti. Prekinula ih je sindikalna strana jer je Uprava odbila prihvatiti njihov prijedlog  o isplati jednokratnog dodatka od 400 kuna neto za veljaču kao što je bilo i lani.

Naime, početkom 2010. godine, na prijedlog Uprave Podravke, ocjenjivanje pojedinačnog radnog doprinosa  radnika na godišnjoj razini zamijenjeno je isplatom jednokratnog dodatka od 400 kuna neto prilikom isplate plaće za veljaču,  što je regulirao potpisani Sporazumom između Uprave društva i svih sindikata koji zastupaju radnike Podravke, a to su Sindikat PPDIV, Nezavisni sindikat Podravke i Sindikat radnika koncerna Podravke.

Slijedom toga, u pregovorima oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora koji su upravo u tijeku, sindikati su predložili da se ovo pitanje regulira jednako kao i u 2010. godini sporazumno, međutim Uprava društva je umjesto 400 kuna neto predložila 450 kuna bruto, što bi znatno umanjilo prošlogodišnji ostvareni pojedinačni iznos stimulacije.

Nakon što je Uprava Podravke već  ranije u pregovorima odbila razgovarati o povećanju osnovne plaće i drugih radničkih prava, smanjivanje  postojećeg stečenog prava bila je kap koja je prelila čašu sindikalnog strpljenja i prokazala Podravkinu upravu kao socijalno neosjetljivu.  

– U komunikaciji prema javnosti i medijima Uprava se prikazuje riječima kako su joj Podravkini radnici najveća kompanijska vrijednost, a prema njima se u stvarnosti odnosi isključivo kao prema trošku tj. nužnom zlu – poručuju iz sidikata.

Bez obzira na današnji ishod pregovora, sindikati očekuju da Uprava još jednom preispita svoj stav i pristupi potpisivanju Sporazuma o jednokratnom dodatku radnicima u dobroj vjeri, a sukladno prijedlogu sindikata, jer, kako sindikati kažu, iznos od 400 kuna neto ni po čemu ne povećava planirani budžet  za troškove ljudskog rada u 2011. godini.

čitam...