Uprava poslušala glas naroda s tribina – Bračun nije više trener Slavena Belupa

12:56h
0
090608-bracun-m

Slaven Belupo i dosadašnji trener Milivoj Bračun sporazumno su raskinuli ugovor. To je rečeno novinarima na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u petak, u klubu koji je netom ispao iz Europske lige porazom od Tromsöa 1-2 i 0-2 u 3. pretkolu.

Dio tribine na utakmici u četvrtak tražio je ultimativno rješenje problema, i ovo je zapravo prvi puta u povijesti Slavena Belupa da je ”glas naroda” odlučio.

– Klub je ostvario najbolji plasman u Europi, međutim, ja bih počeo ovako: Najteže je biti prorok u vlastitom selu. To se potvrdilo u Bračunovu slučaju. Jučer smo vidjeli da je tribina dosta negativno reagirala, skupilo se dosta negativne energije. Usudim se reći da je isto tako i u svlačionici. Nakon utakmice sastao se veći dio Uprave kluba, održao sjednicu i zaključili smo, bez obzira na dobre rezultate koje je ostvario trener Bračun, da je možda sada trenutak da tu negativnu atmosferu presječemo sporazumnim raskidom s trenerom i da pokušamo naći nekog tko će moći vratiti onu pozitivnu atmosferu koja je preduvjet da bi klub mogao dobro funkcionirati i da ostane ono što je bio u prethodnim godinama. Trener Bračun korektno je shvatio situaciju, i sam je Podravac podrijetlom i shvaća naš mentalitet, a ja mu zahvaljujem na postignutim rezultatima – rekao je predsjednik Uprave Stanislav Biondić.

Biondić priznaje Bračunu pomak na svjetskoj ljestvici:

– Iskorak sa 207. na 129. mjesto u svijetu najveći je rezultat ovoga kluba, ali vox populi je ipak nešto što u nogometu mora biti svetinja i mi smo slušali tribinu i nastojali učiniti po svojoj savjesti. Vrijeme će pokazati je li potez bio preuranjen ili nije. Složili smo se s Milivojem da ova ekipa koja ima prema strategiji kluba relane izglede za plasman među prvih šest (njegovo mišljenje da momčad realno spada među prvih četiri HNL-a) i iskreno se nadam da ćemo to učiniti i da je ovo momčad pobjednika koja i iduće godine može napraviti iskorak prema Europi.

– Novi trener?

– Vodimo razgovore s nekima. Morate shvatiti da se sve ”odvrtjelo” preko noći. Ne bude li pronađen novi trener do subote, momčad u susretu s Hajdukom vodit će Josip Omrčen-Čeko. U tom slučaju dobili bi vrijeme da smireno, s loptom na zemlji, razriješimo situaciju – rekao je Biondić.

Inače, Tromsö će za ulazak u skupinu Europske lige razigravati sa španjolskim Atleticom iz Bilbaa.

Malo statistike

Slaven Belupo nakon ukidanja Intertoto kupa, u kojem je bio jedna od najuspješnijih europskih momčadi, nakon finala Kupa s Dinamom (trener Elvis Scoria), plasirao se 2007. godine u Kup Uefa.

Momčad je u Europi 2007. godine vodio Krunoslav Jurčić. U 1. pretkolu u Slaven Belupo odigrao je s albanskom Teutom iz Drača 6-2 kod kuće i 2-2 u gostima. U 2. pretkolu izgubio je dvije utakmice s Galatasarayem s po 2-1.

Plasman na 2. mjesto prvenstva s Jurčićem donio je opet Kup Uefe. Momčad je 2008. godine u Europi vodio Mile Petković. Sa ciparskim Marsaxlokkom bilo je dva pouta po 4-0, zatim je eliminira Aris. Grci su pobijedili u Solunu 0-1, ali je Slaven Belupo u Koprivnici pobijedio s 2-0. U 1. kolu Kupa Uefe Slaven Belupo izgubio je obje utakmice od moskovskog CSKA, kod kuće 1-2, u gostima 0-1.

Ove godine pod vodstvom Milivoja Bračuna Slaven Belupo je u Europskoj ligi pobijedio u 1. pretkolu maltešku Birkirkaru kod kuće s 1-0, na Malti je bilo 0-0. Nakon toga je eliminiran Milano iz Kumanova, u gostima pobjeda od 4-0, kod kuće 8-2. U 3. pretkolu Tromsö je bio bolji u dva susreta: u Norveškoj 1-2, u Koprivnici 0-2.