izbori pod koronom

UPRAVO DIP ipak mijenja upute za zaražene i birače sa simptomima

Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), preporučuje se biračima da se jave telefonom nadležnom liječniku

15:24h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

Državno izborno povjerenstvo izmijenilo je uputu koju su i ustavnopravni stručnjaci protumačili kao kršenje izbornog prava zaraženih koronavirusom i svih s temperaturom većom od 37,2 °C i/ili s respiratornim i drugim simptomima karakterističnim za koronavirus, jer se navodilo kako “ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće”.

To je za Večernji list potvrdio predsjednik DIP-a Đuro Sessa, te je upravo objavljena izmjena tog dijela upute koja sada glasi: “Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), preporučuje se biračima da se jave telefonom nadležnom liječniku. Biračima kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom na to da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta s članovima biračkog odbora.”

Tu izmijenjenu formulaciju DIP će poslati Ustavnom sudu koji je u nadzoru ustavnosti i zakonitosti izbora zatražio očitovanje o spornom dijelu upute i to na zahtjev koji je danas kao izbornik kandidat SDP-a i Restart koalicije podnio Peđa Grbin, koristeći ovlast iz članka 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Budući je sadržaj upute izmijenjen Ustavni sud će čim dobije očitovanje DIP-a odlučiti ima li razloga za intervenciju Ustavnog suda ili će obustaviti postupak ako ocjene da izmijenjeni sadržaj ne dovodi u sumnju ustavnost i zakonitost izbora.

 

čitam...