presica

UPRAVO Nacionalni Stožer: Nema popuštanja, mjere ostaju na snazi do 31. siječnja

Postavljeno je pitanje što treba, odnosno koje su brojke potrebne za popuštanje mjera?

11:18h
0
Screenshot Index.hr
Krunoslav Capak, Alemka Markotić, Vili Beroš i Davor Božinović // Screenshot Index.hr

Ministar unutarnjih poslova i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite upravo je na presici Stožera otkrio kako neće biti popuštanja mjera koje traju do 10. siječnja. One će se produžiti do 31. siječnja, tako da sve ostaje po starom.


– U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31. siječnja. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kao što su ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika – rekao je Božinović.

Postavljeno je pitanje što treba, odnosno koje su brojke potrebne za popuštanje mjera?

– Radi se puno faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što sa nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija – kazao je Božinović

čitam...