Đurđevac: Gradski proračun od polovice rujna «tanji» za najmanje pet milijuna kuna

10:26h
0

090827gracan-m

Nemam točne podatke o financijskom stanju gradske blagajne, jer te podatke ne dobivamo, no još je u proljeće bilo jasno da je rebalans proračuna nužan zbog izvornih proračunskih prihoda koji su manji od plana te 800 tisuća kuna manjka i 830 tisuća kuna kredita s kojima smo ušli u 2009. godinu

– komentirao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Đurđevac Vjekoslav Ivandija rebalans đurđevačkog proračuna najavljen za polovicu rujna.

Ivandija misli da je rebalans neizbježan i zbog realizacije kapitalnih projekata izgradnje školske sportske dvorane te pročistača otpadnih voda, jer prema neslužbenim podacima u gradskoj blagajni trenutno nema novca za plaćanje tih radova. Neslužbeno, Grad je uz nabrojano novčano opterećenje s početka godine u minusu za još dva milijuna kuna, a Županija mu, iako je to tražio, ne može pomoći zbog recesije koja i nju pogađa. Zbog toga, ali i prenapuhanih 36 milijuna kuna prihoda đurđevački HDZ želi rebalans.

– Pretprošle godine je plan proračuna bio 36, a ostvarenje 27 milijuna kuna, prošle godine je s planiranih 36 spušten na 31, a realiziran sa svega 25 milijuna kuna. Zbog toga, ali i recesije, je nerealno očekivati da ćemo 2009. ostvariti bolje rezultate – kazao je na kraju Ivandija.

Đurđevački gradonačelnik Slavko Gašparić potvrdio je da će proračun doživjeti rebalans u rujnu te da se od dijela značajnih projekata odustaje, no naglasio je da će kapitalna ulaganja biti ostvarena kako je najavljeno:

– Milijun i pol kuna za sportsku dvoranu i milijun kuna za pročistač otpadnih voda nisu upitni, a ne odustajemo ni od projekta obnove Starog Grada te drugih značajnih ulaganja. No zato najavljenu rekonstrukciju tri gradske ulice odgađamo za 2010. godinu, jer nemamo novca, a Europska investicijska banka koja je trebala sufinancirati obnovu vjerojatno odustaje. To nam, iskreno, odgovara, jer je ovogodišnji proračun zbog recesije socijalan, a ne poduzetnički. Za koliko ćemo «skresati» proračun ne mogu reći, jer župan Darko Koren priprema sastanak s direktorima HAC-a, Hrvatskih cesta i drugih tvrtki na kojem ćemo saznati koliko su novca predvidjeli za nas, no izvjesno je da će biti smanjen za najmanje 15%.

Gračan je najavio da reblans neće značiti samo smanjenje izdataka, već naprotiv – grad će njime riješiti problem sufinanciranja prijevoza učenika, pri čemu će osigurati novac i za one koji se školuju u drugim županijama, no nije želio otkriti kojim će se proračunskim korisnicima zbog toga uzeti dio prihoda.