USKOK donio rješenje o istrazi protiv župana // Koren: Dokazat ću da sam apsolutno nedužan

14:59h
0
Koprivničko-križevački župan Darko Koren // Foto: Koprivnica.net

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i vlasnika tvrtke Kulić invest d.o.o. iz Vinkovaca Zdenka Kulića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


USKOK navodi kako se osnovano sumnja da je Koren od 3. do 7. siječnja 2014., nakon što je kao naručitelj zaključio Ugovor o javnoj nabavi radova II faze izgradnje osnovne škole i sportske dvorane, na traženje drugookrivljenika, odgovorne osobe društva koje je izvodilo radove, postupio suprotno odredbi Ugovora prema kojoj je u slučaju prekoračenja ugovorenog roka gradnje krivnjom izvoditelja Županija imala pravo naplatiti ugovorenu kaznu.

– Naime, iako dio dogovorenih radova nije bio završen u roku, u cilju izbjegavanja plaćanja ugovorene kazne, prvookrivljenik je 3. siječnja 2014. od drugookrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, zatražio da Županiji dostavi antidatirani Zahtjev za produženje roka izgradnje škole i sportske dvorane, što je on istog dana i učinio. Potom je prvookrivljenik 7. siječnja 2014. u ime Županije s izvođačem radova zaključio Dodatak 2. Ugovoru kojim se prihvaća njegov zahtjev te mu je rok za dovršetak radova produžen do 10. siječnja 2014. čime je, na štetu Koprivničko-križevačke županije, navedenom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 125.000 kuna – navodi USKOK.

U priopćenju objavljenom danas na stranicama DORH-a ne navode se imena okrivljenih već samo godine rođenja, međutim u tekstu je spomenuto kako je prvookrivljenik župan Koprivničko-križevačke županije, a drugookrivljenik odgovorna osoba društva koje je izvodilo radove. U pitanju je izgradnja osnovne škole i sportske dvorane u Legradu.

– Nemam komentara, osim što mogu reći da danas svatko na taj način može nekoga prijaviti i pokrenuti postupak, a službe moraju obaviti svoj dio posla. A ja sam uvjeren da ću na kraju dokazati da sam apsolutno nedužan. Još bih samo dodao kako nije primjereno da pojedini mediji takve informacije mogu objaviti daleko prije nego što su one i službeno objavljene – rekao nam je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

čitam...